Rode pijnlijke gewrichten en witte knobbels in huid: jicht

Total
0
Shares
Rode pijnlijke gewrichten en witte knobbels in huid: jicht

Rode pijnlijke gewrichten en witte knobbels in huid: jicht


Pijn in het gewricht en knobbels

Voor goede mobiliteit ben je afhankelijk van goed werkende gewrichten. Je handen, voeten, de knieën enzovoorts moeten soepel kunnen bewegen zodat jij op een prettige manier kunt lopen. Het kan echter van tijd tot tijd voorkomen dat je rode pijnlijke gewrichten krijgt mogelijk in combinatie met kleine witte knobbeltjes (orde grootte van een millimeter). Waardoor worden pijnlijke gewrichten veroorzaakt, waarom kun je de knobbeltjes krijgen en welke tips kun je volgen om de invloed ervan te verminderen?


Kanker of wat anders?

Het hebben van knobbeltjes onder de huid wordt veelal in verband gebracht met kanker. Dit kan zeker het geval zijn als het voorkomt in zachte plekken. Denk aan de teelbal, in de nek, oksel, nabij lymfeklieren en borsten. Strikt genomen kan een gezwel overal onder de huid ontstaan en dus moet men altijd bij vergroeiingen oplettend zijn. Aanvullend kan een knobbel onder de huid worden veroorzaakt door een ontstoken haarzakje waardoor epitheel accumuleert. Dit is een onschuldige cyste-vorming welk eventueel moet worden verwijderd. Vraag hiervoor verder bij de huidspecialist. Maar waardoor worden witte knobbeltjes bij een gewricht veroorzaakt?

Een verzuurd lichaam

Heeft men veel stress door werk of een druk privéleven dan kan het lichaam teveel zuren opbouwen. Dit is zeker van toepassing indien men de veertig is gepasseerd waarbij het aandeel natriumbicarbonaat (daalt bij toenemende leeftijd) onvoldoende is om alle zuren effectief te kunnen afvoeren. Het zuurgehalte in het lichaam stijgt waardoor pijnen, tintelingen en aanvullende klachten kunnen ontstaan. Het resulteert veelal in kramp in de spieren maar ook gewrichtspijn.

Jicht aanval

Urinezuur is standaard verantwoordelijk voor de vorming van een ontsteking van het gewricht. Indien dit kortstondig aanhoud – circa drie weken en daarna weer wegtrekt – dan is er sprake van een jichtaanval. Het gewricht wordt rood en voelt pijnlijk aan. De persoon kan er slecht op lopen en dus moet er iets aan worden gedaan. Daarnaast kunnen daarbij witte knobbeltjes ontstaan.


Jicht tophi

In de huid gelegen witte knobbeltjes worden gevormd door kristallisatie van urinezuur. De concentratie urinezuur nabij het gewricht is dermate hoog dat het een vaste vorm gaat aannemen. Enerzijds doet het gewricht pijn door de ontsteking en anderzijds is er sprake van pijn door het snijdende effect van de kleine knobbels. De combinatie zorgt voor een zeer ongemakkelijk gevoel waardoor de pijn overheersend kan zijn. Wat kun je hieraan doen?

Wat kun je doen?

Om de pijnlijke aandoening te voorkomen of af te voeren moet je het zuur verwijderen. Ben je wat ouder dan kan zuiveringszout je goed helpen omdat het de nieren stimuleert om zuur via de urine af te voeren. Een andere methode is middels de inname van brandnetelthee omdat het vochtafdrijvend werkt en eveneens gifstoffen met zuren afvoert. Op die manier kan een goede balans in het lichaam worden bereikt zodat pijnlijke klachten afnemen en de witte knobbeltjes eveneens oplossen. Ontstekingen verdwijnen en infecties worden tegengewerkt. Let wel is er sprake van continue gewrichtspijn dan is er sprake van reuma. In dat geval werkt brandnetelthee ook uitstekend en zul je aanvullend MTX medicatie en Enbrel innemen om de invloed van de ontsteking verder te verminderen.

Lees verder suggesties:

Artrose, reuma, gewrichtspijn verminderen: urinezuur afvoer

Artikel partner:

Jicht tophi: witte knobbels
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je misschien ook leuk