Sinusitis, infectie van de bijholten: een versneld herstel!

Total
0
Shares
Sinusitis, infectie van de bijholten: een versneld herstel!

Sinusitis, infectie van de bijholten: een versneld herstel!


Bijholte onsteking: hoe wordt het verholpen?

In het hoofd zitten een aantal holten welke slechts gevuld zijn met lucht. Het heeft de functie om verkoeling te geven aan de hersenen, geeft vorm aan hoe we onszelf horen en verzorgt de afvoer van eventuele vloeistoffen. Het kan echter voorkomen dat we wegens mindere weerstand een ontsteking eraan oplopen waardoor sinusitis ontstaat. Waardoor wordt het veroorzaakt en wat kun je eraan doen?


Hoe ontstaat het?

Een ontsteking aan een holte betekent dat veelal één of meerdere holten worden aangetast. Het resulteert in het volle gevoel van het hoofd. Bacteriën en virussen kunnen ervoor zorgen dat we bij verminderde weerstand worden aangetast waardoor de ontsteking ontstaat. Daarnaast kan het ook voorkomen indien het immuunsysteem minder goed werkt, bij het apneusyndroom, verstoppingen, vergroeiingen, allergieën, roken, enzovoorts. Alle aspecten kunnen ervoor zorgen dat de persoon een infectie oploopt. Het kan tijdelijk zijn waarna het snel hersteld echter kan ook in een meer chronische vorm van toepassing zijn.

Waar zit het?

De schedel heeft een groot aantal holten waar we niet veel mee doen. Het worden sinussen genoemd en vormen de bijholten van het hoofd. Meest bekende holte is uiteraard de neusholte aangezien we daar dagelijks door ademen en vloeistof met vuiligheid uit de ogen wordt afgevoerd. Aanvullend zijn er de volgende bijholten: neusbijholte, wiggenbeenholte (ver achter de neus), voorhoofdsholte boven de ogen, kaakholten en zeefbeenholten (tussen de ogen en voorhoofdsholte). Oftewel een groot aandeel van het hoofd met name aan de gezichtszijde bestaat uit holle ruimtes. Wat als het ontstoken raakt?

Hoe herken je het?

Veelal heeft de persoon snel in de gaten dat men sinusitis heeft juist omdat men zich niet goed voelt en er een vol mogelijk pijnlijke gevoel is. Het kan resulteren in groene afscheiding, vastzittend slijm, hoesten, een verhoogde temperatuur, lopende neus, hoofdpijn, proesten, tranende ogen, verminderd zicht en een verlies van smaak. Daarnaast kan het aanvullend een misselijk gevoel geven omdat slijmen via de neus in de keel lopen. Het kan in sommige gevallen overgeven stimuleren.


Hoe kun je het verhelpen?

Een ontsteking kan een maand aanhouden echter in de meeste gevallen zal het binnen een week afnemen. Om herstel te bevorderen kun je neusdruppels innemen, uitdampen, het gebruik van een versneden ui aan het hoofdeinde en veel warme kippensoep. Zeker warme dampen zorgen ervoor dat vastzittende slijmen worden losgeweekt en vrijkomen. Ook de inname van soep zorgt er eveneens voor dat slijmen via de maag uit de holten worden afgevoerd. Betreft het een bacteriële infectie dan kan een antibioticakuur uiteraard goed helpen. Laat je daartoe door de huisarts adviseren. Heb je bij sinusitis veel pijn dan werkt een aspirine goed!

Aanvullende adviezen

Heb je het snuiteffect doe het dan niet te hard. Het kan plaatselijk scheurtjes opleveren waardoor bloed kan vrijkomen. Het kan mogelijk een bloedinfectie veroorzaken. Snuit dus voorzichtig! Rook je eveneens dan moet je daarmee stoppen. Het heeft een negatieve invloed op de algehele gezondheid. Heb je een allergie zorg er dan altijd voor dat je tijdens droge, stoffige dagen je anti-allergie medicatie tijdig inneemt. Het voorkomt veel ellende.

Artikel partner:

Dientamoeba fragilis infectie: diarree, buikloop, pijn darm

Kriebelende hoest
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je misschien ook leuk