Vaccineren, wanneer is het noodzakelijk?

Total
0
Shares
Vaccineren, wanneer is het noodzakelijk?

Vaccineren, wanneer is het noodzakelijk?


Inenten tegen ziekten is altijd van belang. Reeds vanaf jonge leeftijd krijgen we de eerste prik zodat we daarmee tegen de meest besmettelijke ziekten zijn beschermd. Als we naar het verre buitenland reizen dan is het van belang om aanvullende spuiten of vaccinaties te krijgen zodat we tegen lokale ziekten weerstand hebben. Waartegen worden we zoal gevaccineerd en wanneer is inenten noodzakelijk?

Bescherming als kind

Komt men als baby ter wereld dan duurt het veelal niet lang voordat de eerste prikken zijn gegeven. Enerzijds gaat het om de hielprik om te controleren of het kind bepaalde ziekten heeft. Anderzijds gaat het om de na twee maanden gegeven DKTP inenting. Het staat voor difterie, kinkhoest, tetanus en polio. Het zijn relatief zeer besmettelijke ziekten waarvan enkele potentieel levensgevaarlijk (difterie en tetanus). Via het preventief vaccineren van de kinderen zijn deze ziekten in de westerse wereld zo goed als mogelijk uitgebannen. Let wel de DKTP vaccinatie wordt op negenjarige leeftijd met de DTP inenting herhaald. Het geeft daarna levenslang optimale bescherming tegen deze ziekten.


Buiten Europa reizen

Gaat men ver buiten Europa reizen danwel komt men in de warmere gebieden van de EU dan zijn aanvullende vaccinaties noodzakelijk. Verschillende regio’s van de wereld kent andere ziektebeelden waartegen preventief moet worden ingeënt. Het is de enige manier om optimale bescherming te krijgen tegen mogelijk dodelijke infecties, aandoeningen of ziekten.

Hepatitis A en B

Reist men naar Spanje, Italië, Turkije of Griekenland dan zal reeds de Hepatitis A spuit nodig zijn. Gaat men echter naar verre landen dan gaat het ook om de Hepatitis B inenting. Het is een zeer besmettelijke leverontsteking waardoor geelzucht ontstaat. Het wordt veroorzaakt door een virus waardoor de lever wordt aangetast en wordt via besmet voedsel en drinkwater overgedragen. De lever is verantwoordelijk voor de zuivering van het bloed door afvalstoffen af te voeren. Het gaat daarbij voornamelijk om bilirubine en dat is een restproduct van gestorven bloedcellen. Indien de lever niet goed werkt zal het in het lichaam accumuleren, waardoor de persoon er geel uitziet. Ook de ogen worden geel. Het werk misselijk makend, kan grieperige klachten en duizeligheid veroorzaken. Meestal gaat het met enkele weken weer voorbij. Bij een bezoek aan veraf gelegen landen zal Hepatitis A aangevuld met B noodzakelijk zijn.

Gele koorts

Deze ziekte wordt overgedragen via muskieten. Het RNA virus zorgt ervoor dat de weerstand daalt, men ernstige griep klachten heeft waarnaast de lever wordt aangetast. Het leidt net als bij Hepatitis tot opbouw van afvalstoffen in het lichaam, waardoor de kleur van de huid en ogen verandert. Daarnaast gaat het gepaard met bloedbraken. In vijftig procent van de gevallen loopt men kans om eraan te bezwijken, terwijl de andere helft na anderhalf week kan herstellen. Gaat u op reis naar landen met kans op gele koorts dan bent u verplicht om de vaccinatie te nemen.


Malaria

In tropisch vochtige warme gebieden kunnen muggen malaria overdragen. Het gaat daarbij om eencellige parasieten welke het functioneren van bloed tegenwerkt. Meerdere afvalstoffen komen in het lichaam waardoor ernstige koortsaanvallen van toepassing zijn. De parasiet kan daarbij oude en nieuwe bloedcellen binnendringen en neutraliseren. Omdat er veel bloedcellen op deze manier kunnen worden vernietigd kan het tot opstoppingen in bloedvaten leiden. Dit leidt op zijn beurt weer tot uitval van bepaalde delen van het lichaam. Het kan daardoor ook tot de dood leiden. Om het tegen te gaan kan men malaria pillen slikken, waarnaast het vermijden van muggenbeten noodzakelijk is. Gebruik daarom altijd Deet.

Laat u altijd door de G.G.D. informeren omtrent noodzakelijke inentingen als u op reis gaat.
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je misschien ook leuk