Waarom heb ik een vreemde smaak in de mond?

Waarom heb ik een vreemde smaak in de mond?

Een aangetaste smaak, waar komt dat door?

Een vreemde smaak in de mond is nooit fijn. Het kan reden voor bezorgdheid zijn juist omdat men niet altijd weet wat de achterliggende reden is. Is er iets mis met de tanden, is er sprake van een wondje of is men overgevoelig voor bepaalde stoffen. Een andere smaak dan normaal kan eveneens een teken zijn van een ziekte of aandoening. Wat zijn zoal de verschillende veroorzakers van een ongewone vreemde smaak?

Tandbederf

Hygiëne is voor iedereen van groot belang. Via de mond nemen we dagelijks veel voeding en vloeistoffen in waarnaast het ook gecombineerd wordt met gassen. Aanvullend komen via die weg ook bacteriën de mond binnen. Geregeld onderhoud via flossen en tanden poetsen is van belang om zo aangetaste tanden te vermijden. Denk aan het krijgen van cariës, kaasmolaren, ontstoken tandwortel of tandabces. Is een tand slecht dan kan het stinken. Zeker als er onder de tand een ontsteking tot ontwikkeling komt kan het een bedorven smaak geven.

Zwarte vlek tong

Indien de pH waarde in de mond ongunstig is door bijvoorbeeld onvoldoende speekselaanmaak kunnen schimmels de overhand nemen. Onvoldoende vloeistofaanmaak kan komen door slecht werkende speekselklieren. De werking van die klieren neemt met het ouder worden eveneens af. Droogte in de mond betekent dat de tanden niet goed door speeksel worden onderhouden. Aanvullend kunnen schimmels en/ of bacteriën groeien. Dit uit zich in een groeiende vlek achter op de tong. In eerste instantie is het gelig van kleur maar naarmate de tijd verstrijkt wordt het bruin tot zwart van kleur. Deze haartong kan bovendien een metaalachtige smaak veroorzaken.

Steentjes in de keel

Een zeer belangrijke barrière tegen bacteriën zijn de amandelen. In combinatie met speeksel schakelt het een groot deel van ongewenste binnendringers uit zodat we niet ziek worden. Daar net achter zitten kleine groefjes “crypten” alwaar afvalstoffen van de weerstand worden afgescheiden. Met voedselrestanten, weefseldeeltjes klontert het samen waardoor kleine steentjes ontstaan. Deze kunnen wit tot gelig van kleur zijn en worden normaliter doorgeslikt. Oud voedsel kan daarbij snel een rottende geur afgeven waarnaast de smaak ook wordt aangetast. Het kan een intense riekende geur afgeven.

Bloed

Wondjes, tandontstekingen, blaartjes, korsten, aften enzovoort in de mond, keel of op de tong kunnen kleine hoeveelheden bloed afgeven. Oud bloed geeft door toedoen van rode bloedlichaampjes een ijzerachtige smaak af. Dit komt omdat kleine ijzerdeeltjes tezamen met magnesium wordt gebruik om zuurstof aan hemoglobine te kunnen koppelen. Het vormt de basis van het transport van zuurstofrijk bloed. Met proeft dus feitelijk het ijzer in het bloed.

Medicatie

Veel medicijnen moeten slikken verandert de mens eveneens. Zeker als het om zware middelen gaat kan het op verschillende manieren invloed uitoefenen en bijverschijnselen veroorzaken. Ook de smaak kan worden aangetast door de chemische invloed van medicijnen. Lees altijd de bijsluiter van zekere medicatie zodat u zeker bent omtrent eventuele complicaties.

Smaakverandering versus ziekten

Meerdere ziekten kunnen leiden tot op bouw van afvalstoffen in het lichaam. Stofwisselingsziekten of kanker kunnen grote invloed uitoefenen op de gesteldheid van de smaak. Neemt men voedsel in dan smaakt het niet meer zoals het was. De smaak is dus compleet veranderd. Komt men bij kanker in de terminale fase terecht dan zullen kankercellen calcium overmatig aan de botten onttrekken. Het leidt tot een vol gevoel bij de patient waarnaast men ook aangetaste smaakpapillen heeft. In dit geval gaat het gepaard met duizeligheid, afwezigheid, brabbelen en zal men de laatste fase van het leven ingaan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook leuk