Waarom tril je door teveel alcohol?

Total
0
Shares
Waarom tril je door teveel alcohol?

Waarom tril je door teveel alcohol?


Waarom tril je door teveel alcohol?

Drank innemen doen we vaak voor de gezelligheid, maar soms zijn omstandigheden er aanleiding voor om veel meer te drinken. Het wordt een dagelijkse bezigheid en al die alcohol dient het lichaam te verwerken. Structureel veel drinken kan ertoe leiden dat gifstoffen langdurig in het lichaam aanwezig zijn en daardoor trillingen veroorzaken. Hoe is het trillen door alcoholgebruik aan elkaar gerelateerd?


Alcoholisme

Velen van ons drinken weleens een glaasje alcohol. Toch kan een enkel glas per dag door omstandigheden snel veranderen in het dagelijks innemen van grote hoeveelheden drank. Daardoor kan men snel verslaafd raken met vergaande gevolgen. Een typisch fenomeen voorkomend bij alcoholisten is dat men trilt. De alcohol is daarbij dermate chronisch aanwezig dat het onvoldoende snel kan worden afgebroken. Hoe leidt veel drinken of alcoholisme tot trillingen?

Impact van drinken

Om aan de problemen van iedere dag te kunnen ontvluchten kan het voorkomen dat je vaak drank drinkt. Regelmatig naar de fles grijpen heeft echter grote invloed op het leven. Het kan de relatie onder druk zetten, problemen op het werk geven maar ook gezondheidsklachten veroorzaken. Door teveel alcohol pleeg je als het ware een aanslag op je eigen lichaam waarop het lichaam moet reageren. Een reactie kan zijn dat spieren gaan trillen.

Omzetting van alcohol

Wanneer je hebt gedronken wordt de alcohol door de lever verwerkt. Door veel suiker of glucose aan het lichaam te onttrekken heeft de lever voldoende energie om alcohol in asceetaldehyde (ethanal) om te zetten. Veel drinken zorgt voor een brak gevoel, omdat er een suikertekort van toepassing is. Ethanal is een gifstof voor het lichaam en zorgt voor een verhoogde adrenaline waarnaast aders verwijden. Dit geeft het bekende kloppende hoofdpijngevoel. Het asceetaldehyde wordt vervolgens door de mitochondriën (kleinste deeltjes van cellen) omgezet in azijnzuur. Dat wordt vervolgens in de citroenzuurcyclus omgezet in kooldioxide (wordt uitgeademd) en zuurstof (wordt gerecycled).


Chronisch of teveel drinken

Indien je dagelijks grote hoeveelheden alcohol inneemt, dan kunnen de mitochondriën als het ware het werk niet meer aan. Er ontstaat tijdelijk of langdurig een verhoogde concentratie azijnzuur in het lichaam en dat gaat combinaties maken met choline. Daaruit ontstaat de stof geheten acetylcholine. Acetylcholine is een spieractiveerder, terwijl dopamine de rustgevende factor is. Door overmatige aanmaak van acetylcholine wordt het aandeel dopamine overtroffen. Het leidt tot continue activatie van de spierreceptoren, waardoor trillingen ontstaan. Oftewel chronisch drankgebruik of drankverslaving geeft Parkinson-achtige klachten. Daarom moeten Parkinson patiënten nooit aan de drank gaan, omdat de gevolgen erdoor worden versterkt.

Matig drankgebruik

Omdat overmatige inname van drank verstrekkende gevolgen kan hebben, is het van belang om te matigen of compleet met drank te stoppen. Heb je daar moeite mee dan is het verstandig om hulp te vragen. Daartoe kun je informatie aanvragen bij de Anonieme Alcoholisten van jouw gemeente.
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je misschien ook leuk