Witte aanslag, balanitis, schimmels of SOA, de verschillen

Witte aanslag, balanitis, schimmels of SOA, de verschillen

Witte en rode vlekken op de eikel, de oorzaken

Sta je onder de douche en merk je witte of rode vlekken op de eikel of voorhuid, dan is het even schrikken en oppassen. Je zult precies moeten weten wat het voor aandoening is. Het kan namelijk variëren van een onschuldige schimmel tot een hardnekkige zeer besmettelijke seksueel overdraagbare aandoening. Wat zijn de verschillen als je witte aanslag of vlekken opmerkt?

Aanleiding voor ongerustheid

Witte plekken onder de voorhuid of op de eikel kunnen meerdere oorzaken hebben. Gaat het gepaard met rode vlekken en/ of andere opvallendheden dan denk je snel dat er iets ernstigs aan de hand is. Dit is zeker van toepassing als je onbeschermde geslachtsgemeenschap hebt gehad. De gedachten gaan direct uit naar het hebben van een seksueel overdraagbare aandoening. De witte vlekken kunnen een aanslag zijn, kunnen rode vlekken bevatten maar kunnen ook blaasjes vertonen. Het is daarbij de vraag wat er meer voor aanwijzingen zijn bij de aandoening.

Zeep en korrels achter de eikelrand

Zeker bij jongere kinderen komt aanslag op de eikel en/ of korrels achter de rand veel voor. De aandoening heet smegma en heeft direct te maken met de mate van onderhoud onder de voorhuid. Geregeld schoonmaken betekent dat de aandoening niet of nauwelijks voorkomt. Wordt het minder tot praktisch niet schoongemaakt dan kunnen bacteriën ermee aan de haal gaan. Een zurige geur zal dan veelal snel ontstaan. Risico is dat bacteriën ook de huid gaan aantasten waardoor rot kan worden veroorzaakt. Maak geregeld schoon met volop water zodat je de aandoening voorkomt. Let wel dat als je seksueel actief bent dan moet alles proper zijn wil je er optimaal van kunnen genieten.

Rode vlekken na wasbeurt

Was je teveel met zeep of blijven er zeepresten achter dan kan het grote invloed uitoefenen op de pH waarde van de eikel. Schimmels kunnen de kans krijgen om te vermeerderen waardoor van de ene op het andere moment rode vlekken ontstaan. In het beginstadium van balanitis zijn het kleine vlekken echter deze kunnen snel vermeerderen en groter worden. Je kunt van de aandoening behoorlijk schrikken echter er is een simpele oplossing. Spoel uiteraard de eikel met schoon water na en smeer het daarna onder de voorhuid compleet in met een anti-schimmel zalf. Daarmee zal de aandoening snel wegtrekken.

Verschilfering gecombineerd met suikerziekte

Gerelateerd aan voorgaande schimmelontwikkeling is het hebben van witte schilfers welke door suikerziekte wordt veroorzaakt. Indien de persoon onvoldoende of op ongeregelde tijdstippen insuline inspuit dan varieert het suikergehalte in het bloed. Daarnaast varieert ook de pH waarde van de urine. Doordat de pH waarde lager is wordt de bacteriële balans van de eikel en voorhuid in onbalans gebracht. Het vertoont dezelfde rode vlekontwikkeling waarnaast de huid aanvullend witte schilfers kan geven. Omdat het diabetes is gerelateerd kan een anti-schimmel zalf soms uitkomst bieden echter een en ander is afhankelijk van de eigen toediening van insuline en hoe goed het lichaam daarop reageert. Let wel deze aandoening lijkt ook deels op het hebben van genitale herpes waarbij echter een virus van toepassing is.

Toenemende afscheiding en inwendige pijn

Witte afscheiding uit de urineleider of schede kan een schimmelinfectie gerelateerd aan balanitis zijn maar kan ook een virus betreffen. Witte afscheiding tezamen met pijn bij het plassen, tijdens de geslachtsgemeenschap en in de onderbuik of ballen zijn duidelijke aanwijzingen dat er sprake is van een druiper (gonorroe) of chlamydia. Dit is een stil opstijgend virus tot het de pijnlijk plekken heeft bereikt. Het kan de vruchtbaarheid van zowel man als vrouw in het gevaar brengen. Tijdig onderzoek en een antibioticakuur bieden uitkomst.

Wratjes en vocht gevulde jeukende blaasjes

Gaan vlekken op de schacht of voorhuid gepaard met jeukende blaasjes mogelijk met verschilfering dan is er sprake van genitale herpes. Zijn het echter bloemkool gelijkende sproeten op de huid dan is het genitale wratten. Beide aandoeningen zijn zeer besmettelijk echter komen en gaan, waarna ze met de tijd weer kunnen opkomen. Gebruik zinkzalf om de jeukende aandoening te verminderen en vocht te laten indampen.

Lees verder suggesties:

Jeukende blaasjes, vlekken, wratjes op de eikel: wat is het?

Genitale herpes en koortslip, symptomen en risico’s

Witte zeep of korreltjes onder de voorhuid, wat is het?

Zeep kan rode vlekjes en jeuk op de eikel veroorzaken!

Artikel partner:

Hoe herkent u een seksueel overdraagbare aandoening?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook leuk