Witte huidvlekken door de zon verslechteren osteoporose

Total
0
Shares
Witte huidvlekken door de zon verslechteren osteoporose

Witte huidvlekken door de zon verslechteren osteoporose


Botafbraak versnelt bij witte huidvlekken

De aandoening waarbij je huid wit wordt in plaats van bruin bij zonnestraling wordt vitiligo genoemd. In dat geval is er sprake van een ontregelde melanocyten balans waarbij de huid in toenemende mate witte huidvlekken laat zien. Enerzijds is die huid daardoor relatief meer gevoelig voor invloeden van buitenaf – sneller verbrand en schrammen helen minder snel – en anderzijds heeft het een negatieve invloed op botontkalking en het immuunsysteem. Waardoor wordt de aandoening veroorzaakt en waarom heeft het invloed op de mate van osteoporose?


Verminderde vitamine D aanmaak

De huid is in grote mate verantwoordelijk voor de aanmaak van vitamine D3. Indien de huid UV straling ontvangt verkleurt de huid door melanocyten (melanine behorend bij pigmentvorming) maar er wordt ook het zogeheten prohormoon aangemaakt. Het is essentieel voor de instandhouding van fosfaat- en calciumniveaus in het bloed en hoe efficiënt daarmee wordt omgegaan. Bovendien heeft het verhoogde invloed op de mate van weerstand van het lichaam. Wat voor gevolgen heeft de verminderde vitamine-aanmaak en wat kun je eraan doen?

Vitiligo tast de bot-aanmaak aan

Het is al lang bekend dat het zogeheten V vitamine voor vakantie of Z vitamine voor zon van invloed is op de weerstand van het lichaam. Rust zorgt ervoor dat de batterij weer wordt aangevuld. De stressniveaus in het lichaam dalen waardoor het serotonineniveau gaat stijgen. We worden weer optimistisch en kunnen daarmee weer langdurig tegen een stootje. Ook de zon zorgt ervoor dat we via vitamine D3 aansterken. We worden bruiner waarnaast het vitamine aan het lichaam toevoegt. Het is noodzakelijk voor de aanmaak van botgroei en remt de mate van calciumafbraak. Dit wordt indirect veroorzaakt door een verminderde aanmaak van het parathormoon (aangemaakt door de bijschildklier). Indien dit hormoon in mindere mate aanwezig is, zal opgebouwd calcium minder worden uitgewisseld waardoor bot minder snel afbreekt. Het is de reden waarom D3 of D vitamine supplementen belangrijk zijn voor osteoporose patiënten.

Aantasting van de weerstand

Het immuunsysteem regeert altijd snel indien lichaamsvreemde stoffen het lichaam binnenkomen door deze te verdrijven. Dit kan in reactie zijn op een virus, ziekte, bacterie, enzovoorts waar het lichaam tegen gaat optreden. Het veroorzaakt vaak een temperatuursverhoging om zo de verstorende factor tegen te gaan. Hoe efficiënt de legers van het immuunsysteem kunnen reageren is mede afhankelijk van dit vitamineniveau. Naarmate er minder aanwezig is – doordat de huid het minder aanmaakt – zal de weerstand minder effectief functioneren. Daardoor kunnen andere ongewenste aandoeningen worden veroorzaakt. Zowel wegens de botdegeneratie en afnemende weerstand is het belangrijk dat mensen met vitiligo voldoende D vitaminen binnenkrijgen.


Andere vormen van D vitamine inname

Naast het feit dat het vitamine wordt aangemaakt door de huid kan het ook via voedsel worden ingenomen. Vele producten in westerse levensmiddelen zijn aangevuld met voldoende D3 vitamine waardoor een standaard lichaam voldoende binnenkrijgt. Toch zijn er mensen die het minder goed kunnen opnemen in combinatie met groter wordende huidvlekken. Er kan een tekort ontstaan en dus dient het aangevuld te worden. Door die balans te stabiliseren kan de invloed op de sterkte van botten worden beperkt.

De invloed van witte huidvlekken voorkomen

De oorzaak van vitiligo wordt grotendeels verweten aan teveel zonnestraling in combinatie met een vitamine B11, B12 en C tekort. Zeker B11 (foliumzuur) en B12 (cobalamine) zijn belangrijke elementen voor vele processen in het lichaam en liggen ten grondslag aan het hebben van voldoende rode bloedlichaampjes waarmee zuurstof in het bloed kan worden vervoerd. Het is altijd aan te bevelen om deze vitaminen in te nemen zodat daarmee de invloed van de vlekken minder wordt. Teveel zon is hierbij niet goed echter geen zon werk eveneens ook niet. Je hebt zon nodig om vitamine D aan te kunnen maken waardoor juist de afbraak van bot minder snel verloopt of wordt stopgezet. Versterk je botten door voldoende calcium in te nemen met het aansterken van de spieren door meer te bewegen.

Aandoeningen en ziekten ook gerelateerd dit vitamine

Naast de relatie witte huidvlekken met de aanmaak van D vitamine en osteoporose kan de relatie ook met andere ziekten worden gemaakt. Denk aan auto immuunziekten, multiple sclerose, psoriasis, afnemende bloedtoevoer naar het hart, kanker, enzovoorts. Dit onderstreept dus het belang van voldoende inname van vitamine D. Zowel via de huid als via voedselinname dient men genoeg hiervan in te nemen om zo de kans op bepaalde aandoeningen te verkleinen. Neem vitamine supplementen op dagelijkse basis in zodat je preventief een goede vitamine balans verkrijgt. Geregeld in de zon lopen helpt daarbij ook echter wel met mate. Wandel bij voorkeur als de zon niet te hoog staat of als het half bewolkt is.

Lees verder suggesties:

Griffonia extract en B vitamine om optimistisch af te vallen

Invloed van serotonine op het lichaam: lust en eten

Drink volop melk bij schildklierproblemen

Huidkleuren en vlekken, wat zijn de veroorzakers ervan?

Artikel partner:

Huidvlekken in alle soorten, kleuren en maten!

Bron:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Parathormoon; http://nl.wikipedia.org/wiki/Cobalamine; http://nl.wikipedia.org/wiki/Vitamine_D; http://nl.wikipedia.org/wiki/Melanine.
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je misschien ook leuk