Hoe werkt het “lijfrente uitkeren”?

Total
0
Shares
Hoe werkt het "lijfrente uitkeren"?

Hoe werkt het “lijfrente uitkeren”?

Lijfrente uitkeren

Het moment is daar, je hebt jarenlang elke maand een x bedrag aan je lijfrente geïnvesteerd. Nu is het moment daar gekomen, dat je je lijfrente wilt laten uitkeren.

Op welke manier kun je het beste je lijfrente laten uitkeren? Waar moet je rekening mee houden? Op welke manier houd je er fiscaal gezien het meeste aan over?

Dit is natuurlijk ook afhankelijk van de soort lijfrente uitkering die je hebt afgesloten en wat je hierin hebt afgesproken.

Lijfrente in een notendop

Met je lijfrente bouw je kapitaal op voor later. Jarenlang ben je dus bezig met het opbouwen van een kapitaal waar je later gebruik van kunt maken. Na jarenlang investeren kun je dus eindelijk de vruchten gaan plukken van je lijfrente en opgebouwde kapitaal. Vaak sluiten mensen een lijfrente af als aanvulling op het pensioen. Of ondernemers sluiten een lijfrente verzekering af om op deze manier een pensioen op te bouwen.

Het laten uitkeren van je opgebouwde lijfrente

In je lijfrente kun je vaststellen vanaf wanneer je lijfrente wordt uitgekeerd, dit kun je meestal niet meer zo makkelijk wijzigen. De meeste mensen kiezen er dus voor om op hun 65e hun lijfrente uit te laten keren. Bij het laten uitkeren van de lijfrente moet je rekening houden met belastingen. In sommige gevallen kan de belastingdienst namelijk heel veel belasting heffen over de vrijgekomen lijfrente. Laat je hierover dus goed informeren, zodat jij zoveel mogelijk geld ontvangt en niet de belastingdienst.

Verlengen van de lijfrente

Er zijn gevallen mogelijk waarin het fiscaal gezien gunstiger is om je lijfrente te verlengen in plaats van te laten uitkeren. Als je bijvoorbeeld meerdere lijfrente polissen hebt, dan is het gunstiger om deze tegelijkertijd te laten aflopen. Op deze manier bespaar je administratiekosten. Of je gaat toch niet op je 65e met pensioen, maar werkt nu tot je 67e. Dan kun je dus beter 2 jaar later de lijfrente laten uitkeren, wanneer je dat geld veel beter kunt gebruiken.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je misschien ook leuk