Brandbeveiliging

Total
0
Shares
Brandbeveiliging

Brandbeveiliging


Wat te doen in geval van brand in uw woning of bedrijf? De helft van de Nederlanders is zich slecht bewust van brandgevaar in hun woning. Een kleine brand kan binnen enkele minuten omslaan in een grote brand met vernietigende gevolgen. Gelukkig is er genoeg dat u kunt doen om brand te voorkomen, maar mocht er alsnog brand bij u in huis ontstaan dan is het van belang dat u voldoende maatregelen heeft getroffen. In dit artikel een aantal simpele tips om brand in huis te voorkomen en maatregelen waaraan u moet voldoen in geval van brand.

Voorkomen is beter dan genezen: tips

Wist u dat veruit de meeste woningbranden ontstaan door toedoen van de bewoners of een onjuist gebruik van apparatuur? U kunt in de meeste gevallen woningbrand dus makkelijk voorkomen! Aan de hand van de volgende tips kunt u de brandveiligheid van uw woning eenvoudig verbeteren:

  • Vuil in elektrische apparaten zorgt ervoor dat warmte niet kan ontsnappen. Verschoon regelmatig filters van wasdroger (na drie droogbeurten) en afzuigkap (elke drie maanden).
  • Halogeen: geef (ingebouwde) halogeenlampen de ruimte om warmte kwijt te kunnen. Plaats halogeenlampen op voldoende afstand van gordijnen en meubels.
  • Magnetron: gebruik uitsluitend voor voedsel en drank en stel de kooktijd niet te lang in.
  • Elektrische deken: test uw elektrische deken regelmatig en vouw deze in het geheel uit.
  • Schakel bij voorkeur uw elektrische apparaten in het geheel uit, in plaats van stand-by modus te gebruiken.


In geval van brand

Mocht er ondanks alle brandbeveiliging maatregelen toch brand in uw woning ontstaan dan is het belangrijk dat u de nodige voorzorgsmaatregelen heeft getroffen. Het op orde hebben van de volgende zaken kan het verschil maken tussen leven en dood!

Producten voor brandveiligheid

Brandmelder

Wanneer u slaapt is alleen het gehoor actief. Hitte voelt u niet, vlammen ziet u niet, rook ruikt u niet. Het is dus van levensbelang om in geval van brand tijdig wakker gemaakt te worden. Brandmelders zorgen ervoor dat u in geval van brand, rook of hitte door een hoge alarmtoon wakker wordt gemaakt. Brandmelders zijn al vanaf vijf euro te verkrijgen en makkelijk zelf aan te brengen. Zorg ervoor dat de rookmelder altijd aan het plafond hangt. Controleer elk jaar de batterijen!

Brandblusser

Een beginnende brand is zelf te blussen met een brandblusser. Voor gebruik in huis wordt geadviseerd om een poederblusser of schuimblusser te gebruiken. In beide gevallen wordt geadviseerd om blussers te gebruiken van minimaal 2 kg. Zorg ervoor dat de blusser goed te bereiken is.

Blusdeken

Met een blusdeken zorgt u ervoor dat de zuurstoftoevoer van de brand wordt afgesloten, waardoor de brand dooft. Vooral bij vlam in de pan is een blusdeken een effectief blusmiddel, maar ook wanneer iemands kleding heeft vlamgevat is een blusdeken te gebruiken. Zorg ervoor dat de blusdeken op een plaats hangt waar u makkelijk en snel bij kunt, bij voorkeur in de buurt van het fornuis.

Hoe te handelen in geval van brand?

Los van het gebruik bovengenoemde producten om de brandveiligheid te verbeteren, is het van groot belang dat u in geval van woningbrand de volgende maatregelen naleeft.

Zorg voor een vluchtroute

In geval van brand is lijkt woning door hitte en rookontwikkeling een geheel andere plek. Zorg ervoor dat u altijd een vluchtroute uit huis hebt en oefen deze, bij voorkeur geblindoekt, met uw huisgenoten. Houd vluchtwegen vrij toegankelijk!

Breng uzelf en uw naasten in veiligheid

Het belangrijkste bij branden is dat u en uw naasten in veiligheid zijn. Pas als u zeker bent dat iedereen veilig is en u voor uzelf een vluchtroute heeft, kunt u proberen een kleine brand te blussen. Probeer grote branden niet zelf te blussen!

Sla alarm

Bel zo snel mogelijk nadat uzelf en uw huisgenoten in veiligheid zijn de lokale brandweer, of zorg dat iemand anders 112 heeft gebeld. Ga niet terug naar huis en probeer niet de held uit te hangen.


Brandmeld installatie kopen

Een brandmedingsinstallatie hoeft helemaal niet duur te zijn.Zoek een goed bedrijf bij u in de buurt voor een inspectie en offerte door een vakman.
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je misschien ook leuk