Brandpreventie

Total
0
Shares
Brandpreventie

Brandpreventie


Wist u dat er in Nederland jaarlijks ongeveer zesduizend woningbranden plaatsvinden? Daarbij vallen jaarlijks tientallen dodelijke slachtoffers. Dat brand in uw woning levensgevaarlijk is weet iedereen, maar ruim de helft van de Nederlanders is zich slecht bewust van brandgevaar.

Een flinke brand kan bedrieglijk snel tot stand kan komen: een klein beginnend brandje kan binnen vijf minuten omslaan tot een grote brand! Met alle gevolgen van dien. Wilt u voorkomen dat u slachtoffer wordt van een woningbrand? Dat kan eenvoudig door rekening te houden met de tips in dit artikel!

Brandpreventie, het voorkomen van brand

Gelukkig zijn de meeste branden makkelijk te voorkomen. Door goed aan brandpreventie te doen kunt u het risico dat er bij u thuis brand ontstaat tot een minimum beperken.


Meest voorkomende oorzaken woningbrand

Wist u dat de overgrote meerderheid van woningbranden ontstaat door apparatuur en een onjuist gebruik daarvan door de bewoners? Hier volgen de belangrijkste oorzaken van brand door apparaten in huis en eenvoudige tips waarop u door brandpreventie uw woning brandveiliger kunt maken.

  • Wasdroger: houd goed schoon

Door de combinatie van hoge temperaturen en voldoende (droge!) brandstof, namelijk pluisjes uit kleding en dergelijke, is de wasdroger een van de brandgevaarlijkste elektrische apparaten in huis. Zorg dat u regelmatig de filters en de luchtafvoer (indien aanwezig) schoonmaakt en brandbare stofresten verwijdert. Op deze manier voorkomt u oververhitting van de droger.

  • Halogeenverlichting: geef voldoende ruimte

Bij halogeenspotjes (ook bij 12 Volt-lampjes!) komt veel warmte vrij. Zorg voor voldoende afstand tussen de lamp en brandbaar materiaal, zoals gordijnen, behang of meubels. Wanneer u halogeenspotjes in een verlaagd plafond hebt ingebouwd is het van belang dat er voldoende ruimte is tussen het plafond en het verlaagde plafond, zodat de warmte goed weg kan.

  • Magnetron: gebruik op juiste manier

Wellicht logisch, maar gebruik de magnetron uitsluitend voor voedsel en drank. Zorg ervoor dat de ingestelde bereidingtijd niet langer is dan noodzakelijk. Wees er zeker van dat u niet per ongeluk een aantal minuten heeft ingesteld in plaats van seconden; dit kan brand veroorzaken.

  • Inbouwapparatuur: zorg voor ventilatie

De warmte voor inbouwapparatuur, zoals tv, DVD-speler, ontvanger digitale tv, spelcomputer, versterker, oven, magnetron et cetera, moet weg kunnen. Zorg ervoor dat de warmte van de elektrische apparaten aan bijvoorbeeld de achterkant van kasjes en dergelijke kan ontsnappen.

  • Elektrische deken: test alvorens te gebruiken

Wanneer uw elektrische deken de hele zomer opgevouwen in een kast heeft gelegen kan het zijn dat de bedrading is beschadigd. Hierdoor kan kortsluiting ontstaan, wat brandgevaar kan opleveren. Test daarom uw elektrische deken wanneer u deze voor het eerst in het seizoen gebruikt. Zorg ervoor dat de deken in het geheel is uitgevouwen.

  • Afzuigkap: houd schoon

Menig keuken is afgebrand doordat na een vlam in de pan het vuur oversloeg naar vet in het filter van de afzuigkap. Reinig daarom om de drie maanden het filter, of vervang deze.

  • Kabelhaspel: geheel uitrollen

Wanneer u een kabelhaspel als verlengsnoer gebruikt, zorg er dan voor dat deze geheel is uitgerold. Het nog opgerolde snoer in de haspel kan namelijk warm worden, waardoor het isolatiemateriaal kan smelten. Dit kan leiden tot kortsluiting en daardoor brand.

Als u rekening houdt met deze simpele tips op het gebied van brandpreventie kunt u woningbrand eenvoudig en goedkoop voorkomen.

In geval van brand

Mocht het ondanks alle maatregelen voorkomen dat er brand bij u in huis ontstaat, zorg er dan voor dat u ten minste voldaan heeft aan de volgende voorwaarden:

  • Test uw rookmelder eens per jaar
  • Bewaar brandblusser en/of blusdeken op een plaats waar u snel en makkelijk bij kunt
  • Bedenk een vluchtroute voor noodsituaties en oefen deze met uw huisgenoten

Tot slot: probeer bij een grote brand niet zelf te blussen! Zorg dat u en uw naasten in veiligheid zijn en bel 112!
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je misschien ook leuk