De invloed van beddengoed keuze op slaapcomfort

Total
0
Shares
De invloed van beddengoed keuze op slaapcomfort

De invloed van beddengoed keuze op slaapcomfort


Goed slapen door bewuste beddengoed keus

Om goed te kunnen slapen moet je bewuste keuzes maken omtrent wat voor beddengoed je gaat gebruiken. Het bepaalt hoe goed je de nacht doorkomt en hoeveel comfort je hebt. Op basis van je postuur en warmteprofiel moet je de juiste materialen uitkiezen zodat je goed kunt slapen. Wat zijn de aandachtspunten?


Goed slapen door juiste stoffen

Ieder seizoen heeft een verschillend weertype waardoor het warmer of kouder is. Je lichaam heeft bij koudere of gure dagen meer weerstand en warmte nodig. Lekker knus en warm onder de dekens is dus een must. Het gevoel van warmte wil je graag hebben zodra je het bed instapt. Om dat te realiseren kunt je stoffen gebruiken zoals flanel of badstof. Deze houden extra lucht vast waardoor een hogere mate van isolatie ontstaat waarbij de vergrote lus aanvullend zacht aanvoelt. Gedurende de zomermaanden moet je verkoeling hebben door zweet afvoer. Gebruik je zijde of satijn dan voelt het heerlijk teder aan waarbij je huid verkoelt.

Beschermen van het matras

Behoud van een goed slaapklimaat hangt af van de conditie van het matras. Je lichaam stoot tijdens de slaap oude huidcellen en dampen uit welke in het matras kunnen komen. Middels een matrashoes kun je ervoor zorgen dat er een eerste barrière is gemaakt. Bovendien kun je met de juiste materiaalkeuze zachtheid en comfort beïnvloeden. Mensen met minder goede controle over de blaas kunnen ongelukjes in bed hebben. Om in dat geval te voorkomen dat vloeistoffen het matras intrekken dien je een waterdichte matrasbeschermer te gebruiken. Daardoor blijft het bed langdurig van goede kwaliteit waarnaast het snel kan worden verschoond.

Hardheid kussen en bed

Het lichaam heeft tijdens de slaap optimale steun nodig. De hardheid van het matras en kussen zijn daarbij alles bepalend. Het is noodzaak dat je ruggenwervel in een rechte lijn verkeert zodra je op je zij ligt. Het is het uitgangspunt voor goede slaap waarbij je geen rug- of nekklachten krijgt. De hardheid van het bed en kussen moeten op jouw postuur zijn afgestemd. Dit kan door de mate van vering van het bed en het matras. Laat je daartoe altijd uitvoerig informeren door de beddenspecialist zodat je heerlijk kunt slapen.


Type vulling dekbed

Je kunt dekbedden met verschillende soorten vulling krijgen. Ieder persoon heeft andere slaap wensen en daarom is ruime keus. Denk aan de volgende soorten vulling:

  • schapenscheerwol of katoen: dit relatief compacte iets zwaardere materiaal zorgt voor een drukkende deken waarmee je lekker warm wordt. Omdat er weinig materiaal voor goede verwarming nodig is, is het materiaal uitermate geschikt in een dunne vier seizoenen dekbed. Met een enkele aankoop ben je het gehele jaar voorbereid;
  • dons van de gans of eend: tedere zachtheid verkrijg je door dons te gebruiken. De donsvlok houdt veel lucht vast waardoor een hoge isolatie wordt bereikt. Door een gunstige verhouding van veren met lucht is het dekbed uitermate licht en zacht. Je kunt het ook in de vier seizoenen variant verkrijgen;
  • geit- of kameelharen.

Synthetische stoffen gebruiken

Heb je astma, ben je allergisch of hebt je smetvrees dan neem je kunstmatig gemaakte stoffen. Dit zijn synthetische stoffen welke geen huismijt of stof aantrekken waardoor het bed is gevrijwaard van slaap verstorende elementen. In combinatie met een stofvrij ingerichte slaapkamer kan een ideale plek voor slaap worden gerealiseerd. Ook jij kunt met synthetische stoffen goed de nacht doorkomen zonder dat je wakker wordt.

Wil je een mooie slaapkamer inrichting hebben tegen een gunstige prijs, ga dan vergelijken. Meerdere aanbieders hanteren verschillende prijzen. Doe je voordeel en vergelijk beddengoed aanbieders.

Artikel partner:

Een verrekte spier in de nek: invloed van kussens!
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je misschien ook leuk