De warmtewet 2014

Total
0
Shares
De warmtewet 2014

De warmtewet 2014


De warmtewet 2014

Gebruikt u stadsverwarming of blokverwarming om uw woning te verwarmen? Of om warm water te krijgen? Dan bent u aangesloten op een warmtenet.

En hebt u vanaf 1 januari 2014 met de Warmtewet te maken. ( let op de n (et) en w (et).

Waarom komt er een Warmtewet?

Als klant van stadsverwarming of blokverwarming kunt u niet overstappen naar een andere leverancier. De warmtenetten zijn namelijk niet onderling met elkaar verbonden, zoals bij elektriciteit en gas. Dit komt omdat er bij een warmtenet vaak maar één lokale energiebron is, die de warmte opwekt. Er is vaak maar één partij die de warmte aan u levert. De Warmtewet gaat daarom afnemers van warmte extra bescherming bieden. Hieronder leg ik uit wat de wet voor u betekent.

Wat gaat de Warmtewet voor u regelen?

Per 1 januari 2014 zijn de volgende dingen wettelijk geregeld:

Er zijn vanaf 1 januari 2014 landelijke maximumtarieven voor warmte. Uw leverancier mag niet méér rekenen dan die tarieven.

Wanneer de warmteleverancier over mag gaan tot afsluiting van warmte.

Wanneer u recht hebt op compensatie bij een storing.

Wat er in de overeenkomst tussen u en de warmteleverancier moet staan, bijvoorbeeld over de kwaliteit van de te leveren warmte en dienstverlening.

Uw rechten en plichten bij het meten van uw warmteverbruik.

Hebt u een meningsverschil met uw warmteleverancier? En komt u er samen niet uit? Dan kunt u naar een Geschillencommissie stappen. Want alle warmteleveranciers moeten vanaf 1 januari 2014 aangesloten zijn bij zo’n Geschillencommissie. Een Geschillencommissie BESLIST bij een meningsverschil wie er gelijk heeft.

Gaat u iets merken van de invoering van de Warmtewet?

Waarschijnlijk merkt u niet meteen iets. U blijft bijvoorbeeld elke maand een voorschotrekening ontvangen. En u krijgt elk jaar een jaarafrekening. De jaarafrekening kan er volgend jaar anders uit zien. Zo moeten de kosten waarvoor u betaalt duidelijk vermeld staan op de jaarafrekening. En vallen bij huurders met blokverwarming de warmtekosten niet langer onder uw servicekosten.

Ook ontvangt u waarschijnlijk een nieuwe overeenkomst van uw warmteleverancier. Dat gebeurt alleen als u nog geen warmteovereenkomst hebt. Of als uw overeenkomst niet aan de regels van de Warmtewet voldoet. U krijgt de nieuwe overeenkomst vanzelf van uw warmteleverancier. U hoeft daarvoor zelf geen actie te ondernemen.

Gaat u door de invoering van de Warmtewet meer of minder betalen voor warmte?

In de Warmtewet staat dat er een maximumprijs voor warmte is. Deze prijs wordt elk jaar vastgesteld door ACM.  De prijs is gebaseerd op wat een afnemer die gas gebruikt gemiddeld per jaar betaalt. U betaalt dus niet meer voor warmte dan wanneer u gas zou verbruiken. Wij noemen dit het “Niet-meer-dan-anders”-principe. Of u straks meer of minder gaat betalen dan in 2013 kan ik u niet zeggen. Dit ligt namelijk aan uw persoonlijke situatie.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je misschien ook leuk