Een huis huren in Utrecht

Total
0
Shares
Een huis huren in Utrecht

Een huis huren in Utrecht


Je eerste huis in Utrecht, hoe vind je dat?

Toen ik net klaar was met studeren en mijn eerste inkomen verdiende was het tijd om een woning te gaan zoeken in Utrecht.

De woningnood in Utrecht is een van de hoogte in Nederland, dus leuke appartementen tegen een goede prijs zijn snel weg. Daarnaast betaal je vaak nog een hoop bemiddelingskosten. In dit artikel leg ik uit waar je rekening mee moet houden bij je zoektocht.

Woningbemiddeling en kosten

Er zijn verschillende bureaus in Utrecht actief die bemiddelen bij het vinden van een woning. Deze bureaus rekenen tussen de 50% en 200% van de maandhuur aan bemiddelingskosten.

In Utrecht zijn o.a.volgende partijen actief:

  • Direct Wonen,
  • Standing en
  • Utrechts woonbureau.

Is zitten grote verschillen tussen deze bureau’s in aanmeldkosten en bemiddelingskosten. Bij Direct Wonen betaal je geen aanmeldkosten, maar wel 2 maanden bemiddelingskosten. Het resultaat is dat er veel mensen komen kijken bij een bezichtiging van een huur, en er bij de ingang vaak al een iemand zegt “ik neem hem” waarna de rest onverichterzake terug naar huis kan.

Woningbureau Standing is wat kleiner en je betaald er een aanmeldtarief. Dat zorgt ervoor dat er minder massale toeloop is bij bezichtiging, en je in alle rust kan kijken. Ook is het vaak mogelijk de eigenaar van het pand te spreken. Een voordeel hiervan bespreek ik verderop bij inkomen.


Bewijs van genoeg inkomen

Voor starters of studenten die wat groter willen is het soms lastig aan te tonen dat ze genoeg inkomen hebben om het huis te betalen. In sommige gevallen is het mogelijk gebruik te maken ouders die zich op het huurformulier willen bijtekenen. In veel gevallen worden deze formulieren aan de huiseigenaar voorgelegd zonder dat deze de personen heeft gezien, dus zal een huiseigenaar voor de huurder kiezen met het meest zekere inkomen.

Het is daarom een voordeel om met de huiseigenaar zelf in contact te komen om deze te overtuigen van jouw betrouwbaarheid als huurder en als betaler. Dit maakt vaak meer indruk dan een formulier met cijfertjes. Kijk dus ook of dit bij een bezichtiging mogelijk is.

Huren met huursubsidie of huurtoeslag

Huursubsidie heet inmiddels huurtoeslag. In Utrecht ligt de grens op 652,52 euro exclusief GWE. Heb je een laag inkomen of studeer je nog. Dan kom je in aanmerking voor huursubsidie als de huurwoning onder deze grens zit. Als alleenstaande mag je maximaal € 21.625 per jaar verdienen of € 29.350 als je samenwoont. Helaas is dit ook bekend bij verhuurders die daarom extreem kleine appartementjes rond deze grens aanbieden, zodat ze na aftrek van huurtoeslag nog een aantrekkelijke huurprijs hebben.

Gebruik social media

Naast de bemiddelingsbureaus is het ook goed mogelijk om een leuk huis te vinden via de informele kanalen, zoals Hyves, Facebook of Twitter. Op berichten voor het zoeken naar woonruimte komen vaak veel tips en regelmatig een concreet aanbod. Maak hier gebruik van.


Conclusie

Woning zoeken in utrecht is niet eenvoudig maar als je probeert zoveel mogelijk verschillende kanalen te bewandelen is het vaak mogelijk op korte termijn aan goede woonruimte te komen
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je misschien ook leuk