Wanneer je een kamer over hebt, dan kun je deze verhuren om er een extra zakcentje op te verdienen en te genieten van wat gezelligheid om je heen. In dit artikel vertellen we je waar je allemaal rekening mee moet houden als jij een kamer in huis wilt verhuren; zo kun jij alles meteen goed regelen.
Algemene kamerverhuur
In Nederland gelden er veel regels, zo ook voor de verhuur van een kamer. Zo zit er een verschil tussen algemene kamerverhuur en hospita kamerverhuur. We leggen het je in dit artikel allebei uit. Met betrekking tot algemene kamerverhuur, moet je rekening houden met zaken als een goede huurprijs vaststellen, de jaarlijkse huurverhoging en de verhoging van servicekosten. De huurder heeft de eerste zes maanden van het huurcontract de tijd om de huur bij de huurcommissie te laten beoordelen, wanneer het vermoeden bestaat dat er te veel gevraagd wordt. Verder mag je als verhuurder elk jaar de huur en de servicekosten verhogen; de servicekosten moeten op het eind van het jaar verrekend worden met de werkelijk gemaakte kosten, zodat de huurder niet te veel betaalt.
Het opzegtermijn van het huurcontract mag maximaal zes maanden zijn, tenzij het gaat om een tijdelijk huurcontract met een afgesproken termijn; in dit geval mag alleen de huurder het contract eerder opzeggen dan de vastgestelde einddatum.
Hospitaverhuur
Wil je een kamer aan bijvoorbeeld studenten verhuren terwijl je zelf in het huis blijft wonen, gelden er naast de algemene regels nog extra regels waar je rekening mee moet houden. Zo mag er maar één volwassene per kamer wonen, tenzij het gaat om een huwelijk of geregistreerd partnerschap. De huurder moet minimaal 12m2 aan eigen woonruimte hebben, die hij of zij mag afsluiten om te genieten van wettelijk vastgelegd privacy. Verhuur je verschillende kamers in huis, dan moet je per huurder een apart huurcontract afsluiten.
Een ander verschil met gewone kamerverhuur, is dat er bij hospitaverhuur een proeftijd van negen maanden geldt. Tijdens de proeftijd mag de verhuurder te allen tijde het contract opzeggen, met een opzegtermijn van drie maanden.
Houd er verder rekening mee dat je belasting moet betalen over de inkomsten van de kamerverhuur. Wanneer je voor een langere tijd een kamer aan een student verhuurt, hoef je geen belasting te betalen als je niet meer dan 5.881 euro aan huur over het hele jaar ontvangt.
Huurcontracten opstellen
Of je nu een kamer buitenshuis of een kamer in je eigen huis wilt verhuren, je moet altijd een huurcontract opstellen. Dat kan een ingewikkelde klus zijn, omdat je met veel factoren rekening moet houden. Wil je zeker weten dat jouw huurcontract rechtsgeldig is en geen fouten bevat, vraag dan hulp aan incassobureau Den Bosch, waar een advocaat gespecialiseerd in huurrecht het contract kan opstellen of nakijken. Een advocaat kan er ook voor zorgen dat je niks vergeet en goed op de hoogte bent van jouw rechten en plichten. Dat maakt het verhuren van een kamer alleen maak makkelijker!
Bescherming voor jou als verhuurder
Ga je een kamer verhuren, dan kan dat best wat angsten oproepen. Zeker wanneer je een kamer in je eigen huis gaat verhuren, is het fijn om te weten wat voor rechten jij als verhuurder hebt en hoe jij jezelf kunt beschermen. Zo mag je als verhuurder het contract opzeggen wanneer de huurder structureel geen huur betaalt; dit mag al vanaf één of twee maanden huurachterstand. Ook wanneer jouw huurder overlast veroorzaakt, mag je deze uit huis zetten. Dit doe je het beste met behulp van een advocaat, omdat het een ingewikkeld proces kan zijn. Het is belangrijk dat er vooraf gesprekken zijn geweest tussen jou en de huurder, zodat de huurder de kans heeft gekregen om het gedrag bij te stellen. Je doet er ook goed aan om bewijs te verzamelen voor de rechter wanneer je een huurder uit huis wilt plaatsen naar aanleiding van overlast; zo sta je als verhuurder sterk in de rechtbank.