Gazon verticuteren

Total
0
Shares
Gazon verticuteren

Gazon verticuteren


Per jaar dient u uw grasmat één of twee maal uit te kammen oftewel verticuteren. Dit kan intensief werken zijn echter het is beter voor uw grasmat. Bij verticuteren wordt oud en dood materiaal uit de grasmat gehaald, en de grasmat wordt gereinigd. Daartoe kunt u bij een tuincentrum een speciale machine huren waarmee de grasmat schoon wordt gekamd alsmede ook de ondergrond.

Gazon verticuteren en sproeien

Resultaat is dat lucht, water en licht eenvoudiger doordringen in de grasmat waarnaast de gras wortels meer ruimte krijgen. Naast verticuteren is het van belang om op geregelde basis te sproeien. U moet daarbij de volgende uitgangspunten in uw achterhoofd houden. Indien een gazon net is aangelegd moet er met minder grote hoeveelheden vaker worden gesproeid. Zeker overdag wanneer de zon fel schijnt dient een pas aangelegd gazon goed nat gehouden te worden. Dit is van belang omdat de gras wortels nog onvoldoende lang zijn en dus onvoldoende in de ondergrond zitten vast gegroeid. Na een stevige worteling kunt u na vier of zes weken na het leggen van het gazon beperkt water geven, oftewel één maal per week echter met een grotere hoeveelheid water in de afkoelende begin avond.


Doe aan onkruidbestrijding

Meestal in een ouder gazon kunnen vervelende onkruiden voorkomen, aangevoerd door de wind. Indien de situatie gunstig is ontkiemen de zaden en gaan ze te werk. Denk daarbij aan onkruid als de paardenbloem, de klaver of madelief. Onkruid bestrijding kunt u het beste doen indien u ziet dat het onkruid boven het gras uitkomt. U dient het onkruid uit te steken. Uiteraard dient dit met gepaste voorzichtigheid te gebeuren om de bestaande grasmat niet te beschadigen.

Onkruid wortel verwijderen

Toch dient u de gehele onkruid wortel mee te nemen. Wanneer u het gazon goed bemest groeit de aangetaste plaats zeer snel dicht. Indien de aangetaste plek groter is dan zeven maal zeven centimeter dan dient u bij te zaaien. Het is van belang dat u aan onkruidbestrijding een keer per maand doet. Heeft u echter een hardnekkige en een hoge mate van onkruid bezetting dan biedt een onkruidbestrijdingsmiddel uitkomst. Informeer daartoe bij uw locale tuincentrum.
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je misschien ook leuk