Handige tips bij gipswanden plaatsen

Total
0
Shares
Handige tips bij gipswanden plaatsen

Handige tips bij gipswanden plaatsen


Wilt u een gipswand plaatsen? Om een gipswand te plaatsen maakt u gebruik van metalen profielen waarmee het monteren wordt vereenvoudigd. Daarbij is het niet nodig dat de profielen exact op de millimeter worden gemaakt, aangezien de horizontale en verticale profiel elementen eenvoudig in elkaar klemmen. De toepassing van metalen profielen maakt namelijk dat:

  • geluids isolatie eenvoudiger toegepast kan worden;
  • en het totaal gewicht licht is zodat de vloer niet aanvullend wordt overbelast.

Voordat u de profielen aanbrengt tekent u de lijnen uit alwaar u de wand geplaatst wilt hebben. Daartoe dienen alle lijnen uiteraard loodrecht te zijn voor een strak resultaat. Daartoe kunt u handig gebruik maken van de waterpas laser. Voorbereiding is dan ook het halve werk bij het plaatsen van een gipswand.

Bewerking metalen profielen

Voordat de metalen profielen van de gipswand kunnen worden gesteld dienen de profielen op maat gemaakt worden. U kunt de metalen profielen met een blikschaar al snel op de juiste lengte maken. Daartoe dient u eerst de randen van het profiel door te knippen, waarna u de rug ombuigt. Zodoende kunt u de metalen profielen op lengte maken. U plakt de raakvlakken met bestaande muren, vloer en plafond af met akoestische tape zodat geluid niet of nauwelijks wordt overgedragen.


Metalen profielen stellen

Breng een horizontaal profiel aan op de vloer en aan het plafond langs de vooraf afgetekende lijn en. Daartoe maakt u het profiel om de 80 cm vast met schroeven. Let wel dat u de deuropening overslaat. Stel de verticale profielen langs de verticale haaks loodrecht uitgezette lijnen, gebruik daar eveneens de waterpas bij voor extra zekerheid. Maak ook deze profielen vast met schroeven aan de wand om de 80 cm. Doe dit ook voor de andere muur. Tussen deze twee muren kunt u dan een derde wand aanbrengen met profielen echter deze wand heeft geen steun van een bestaande muur. Klem daartoe dan ook de overige verticale profielen om de 60 cm in en maak daar 30 cm van als u de wand mogelijk wilt betegelen. Let wel dat u profielen zo stelt dat leiding doorgangen op de zelfde hoogte staan. Nu is de basis draagconstructie van de gipswand klaar.

Aanbrengen gipsplaten

De basis van de gipswand is gelegd met een stabiele metalen structuur. Zorg er altijd voor dat u bij het aanbrengen van de gipswand een stukje gipsplaat op de vloer legt zodat er een ruimte tussen de vloer en gipsplaat ontstaat. De kans op vocht optrekking wordt daarmee voorkomen. U snijdt de eerste gipsplaat op maat, waarbij u de gipsplaat op het eerste verticale stalen profiel vastschroeft. Gipsplaat komt dan precies uit op het volgende profiel. Gebruik gipsplaat schroeven aangezien die schroeven zich zelf boren, echter u dient wel de juiste schroef koppeling te gebruiken voor de juiste diepte. Bevestig de gipsplaat om de 25 cm aan de profielen echter bevestig dit niet aan de horizontale profielen. Ga zo verder met de volgende gipsplaten.

Geluids isolatie

Voordat u de andere kant van de vrijstaande wand en de omringende wanden bij de vaste wand de gipsplaten aanbrengt, brengt u tussen de stalen profielen en overige verstevigingen glaswol aan zodat de wand geluids isolerend is en de wand eveneens niet hol klinkt. Heeft u dat gedaan dan kunt u de resterende gipsplaten aanbrengen op de voorgaande manier. Zodoende kunt u zelf makkelijk met stalen profielen een geluidsisolerende gipswand plaatsen. Voeg daarna de gipswand naden op de gebruikelijke manier af.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je misschien ook leuk