Het belang van een lichtplan

Total
0
Shares
Het belang van een lichtplan
Table of Contents Hide
 1. Het belang van een lichtplan
  1. Inhoud
  2. Bij een verbouwing moet je altijd vroegtijdig een lichtplan laten maken. Zo kan er tijdens de bouw of verbouwing van het huis gelijk rekening gehouden worden met de aanleg van de nodige verlichtingspunten en wandcontactdozen. Vooral als er wandlampen geïnstalleerd moeten worden is het handig als je voorbereiding voor deze verlichtingspunten tijdens de verbouwing kunt treffen, in plaats van na de verbouwing. Zo lopen er ook geen snoeren over de muur. Om het interieur van uw woonruimte zo mooi mogelijk te maken, kan een lichtplan worden opgesteld om de juiste verlichting op de juiste plaats te krijgen. Zo lijkt een goed verlichte ruimte groter en krijg je een fijner gevoel.
  3. Soorten verlichting
  4. Over het algemeen zijn er vier soorten verlichting. Ze worden hier verder onderbouwd zodat je weet welke verlichting je op welke plaats moet installeren.
  5. Met basis verlichting zorg je ervoor dat er voldoende verlichting in de kamer is zodat de ruimte mooi verlicht wordt. Basis verlichting valt niet op en geeft zo min mogelijk schaduwwerking, waardoor het rustig aan de ogen voelt. Basis verlichting heeft meestal een hoge lichtopbrengst en heeft voorziet in een goede balans tussen direct en indirect licht.
  6. Bij functionele verlichting kun je denken aan verlichting boven het bureau of een leeslampje naast de bank. Deze vorm van verlichting wordt vaak op verschillende momenten op de dag gebruikt. Het is dus fijn als deze verlichting dimbaar of verstelbaar is. Zo is het fijn als een lamp in de eetkamer verstelbaar is. Je hebt namelijk een andere lichtopbrengst per situatie nodig. Het is wel belangrijk dat je niet direct in de lichtbron kijkt en er geen schaduwwerking op het werkvlak ontstaat.
  7. Accentverlichting wordt vooral toegepast om bepaalde objecten onder de aandacht te brengen door het licht hierop te richten. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een spotje boven een bepaalde foto of om een bepaalde sfeer te creëren.
  8. Bij sfeerverlichting gaat het vooral om het armatuur en de esthetiek ervan. Het gaat namelijk niet meer om de lichtopbrengst, maar om het mooie effect en het uiterlijk. Zo hebben deze lampen meestal een lage lichtopbrengst, maar vallen ze toch op door hun uiterlijk. Ze zijn mooi en vangen de aandacht.

Het belang van een lichtplan


Bij een verbouwing moet je altijd vroegtijdig een lichtplan laten maken. Zo kan er tijdens de bouw of verbouwing van het huis gelijk rekening gehouden worden met de aanleg van de nodige verlichtingspunten en wandcontactdozen. Vooral als er wandlampen geïnstalleerd moeten worden is het handig als je voorbereiding voor deze verlichtingspunten tijdens de verbouwing kunt treffen, in plaats van na de verbouwing. Zo lopen er ook geen snoeren over de muur.

Om het interieur van uw woonruimte zo mooi mogelijk te maken, kan een lichtplan worden opgesteld om de juiste verlichting op de juiste plaats te krijgen. Zo lijkt een goed verlichte ruimte groter en krijg je een fijner gevoel.Soorten verlichting

Over het algemeen zijn er vier soorten verlichting. Ze worden hier verder onderbouwd zodat je weet welke verlichting je op welke plaats moet installeren.


Basis verlichting

Met basis verlichting zorg je ervoor dat er voldoende verlichting in de kamer is zodat de ruimte mooi verlicht wordt. Basis verlichting valt niet op en geeft zo min mogelijk schaduwwerking, waardoor het rustig aan de ogen voelt. Basis verlichting heeft meestal een hoge lichtopbrengst en heeft voorziet in een goede balans tussen direct en indirect licht.


Functionele verlichting


Bij functionele verlichting kun je denken aan verlichting boven het bureau of een leeslampje naast de bank. Deze vorm van verlichting wordt vaak op verschillende momenten op de dag gebruikt. Het is dus fijn als deze verlichting dimbaar of verstelbaar is. Zo is het fijn als een lamp in de eetkamer verstelbaar is. Je hebt namelijk een andere lichtopbrengst per situatie nodig. Het is wel belangrijk dat je niet direct in de lichtbron kijkt en er geen schaduwwerking op het werkvlak ontstaat.


Accentverlichting

Accentverlichting wordt vooral toegepast om bepaalde objecten onder de aandacht te brengen door het licht hierop te richten. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een spotje boven een bepaalde foto of om een bepaalde sfeer te creëren.


Sfeerverlichting

Bij sfeerverlichting gaat het vooral om het armatuur en de esthetiek ervan. Het gaat namelijk niet meer om de lichtopbrengst, maar om het mooie effect en het uiterlijk. Zo hebben deze lampen meestal een lage lichtopbrengst, maar vallen ze toch op door hun uiterlijk. Ze zijn mooi en vangen de aandacht.
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je misschien ook leuk