Isolatie plat dak aanbrengen

Total
0
Shares
Isolatie plat dak aanbrengen

Isolatie plat dak aanbrengen


Om een plat dak te isoleren doet u dit aan de buitenkant van het plat dak. Een plat dak kunt u niet aan de binnenkant isoleren omdat daardoor condens wordt vastgehouden en dus het dakbeschot kan gaan rotten. Met aangebrachte isolatie op het plat dak bespaart u op energiekosten waarbij u het wooncomfort vergroot. U isoleert het plat dak aan de buitenkant met zogeheten polystyreen platen. Met het volgende stappen plan kunt u eigenhandig uw plat dak isoleren door polystyreen platen aan te brengen. Zo kunt ook u voordeel trekken uit de isolatie van uw plat dak en bespaart u op uw energie rekening.

Repareer bestaande dakbedekking

Het bestaande dak dient u eerst schoon te maken waarna u de dakbedekking controleert op scheurtjes en onregelmatigheden. Daarbij repareert u:

  • kleine plekken middels speciale reparatie pasta;
  • en vervangt u delen beschadigde dakbedekking met stroken dakbedekking;
  • verwijder afval en grind via een stortkoker.

Daarbij is het belangrijk dat de dakrand na het aanbrengen van de polystyreen platen nog 7 cm hoger is dan het nieuwe plat dak niveau. Dit heeft te maken met de afvoer van regenwater. Met die hoogte wordt voorkomen dat regenwater over de dakrand stuwt. U moet daarbij dus een balans vinden tussen de dikte van de isolatie platen en de isolerende werking daarvan.


Leggen van polystyreen dakplaten

Breng op de bestaande dakbedekking de eerste reeks polystyreen isolatie dakplaten aan waarbij u ervoor moet zorgen dat de zijkanten van de dakplaten strak tegen elkaar worden aangesloten. De volgende rij dakplaten sluit u eveneens goed aan, aan de reeds gelegde rij dakplaten. Daarbij laat u de dakplaten een halve dakplaat verspringen. Zodoende legt u het gehele plat dak vol met polystyreen isolerende dakplaten.

Afwerking isolerende dakplaten

Zodra u 2 tot 3 vierkante meter dakplaten heeft gelegd brengt u reeds grind op de dakplaten aan. Gewoonlijk brengt u circa 5 cm grind boven op de dakplaten aan zodat er voldoende boven gewicht is en de dakplaten niet opwaaien bij wind. Verzeker uzelf er wel van dat de bestaande hout constructie het aanvullende gewicht kan dragen in combinatie met mogelijke sneeuw belasting. Wilt u over het plat dak lopen dan kunt u eveneens gebruik maken van plaatselijke tegels danwel tegels over het gehele plat dak. U kunt het grind en de tegels direct op de polystyreen isolerende dakplaten leggen. Controleer eveneens de huidige afvoer van water op defecten zodat u die eveneens kunt repareren.

Bespaar met plat dak isolatie

Omdat u het plat dak heeft geïsoleerd met polystyreen dakplaten zult u merken dat de ruimte onder het plat dak warmer aanvoelt, danwel dat u minder energie aan de verwarming nodig heeft. Dat betekent dan ook dat u bespaart op energie kosten en dat is wel zo prettig. Om ook voordeel te trekken van een goed geïsoleerd plat dak, isoleert u nu zelf handig uw plat dak met polystyreen dakplaten.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je misschien ook leuk