Kalkaanslag sanitair en keuken met azijnzuur te lijf gaan

Total
0
Shares
Kalkaanslag sanitair en keuken met azijnzuur te lijf gaan

Kalkaanslag sanitair en keuken met azijnzuur te lijf gaan


Natuurazijn gebruiken tegen kalk

Het hebben van kalkaanslag op sanitair kan een onsmakelijke aanblik geven. Zeker als het reeds geruime tijd aanwezig is kan de aanslag verder aankoeken en zwart worden. Hoe kan azijnzuur oftewel natuurazijn behulpzaam zijn in het schoonmaken van het sanitair?


Zuur lost kalk op

Kalk is voor veel mensen een groot probleem in huis. Het sanitair ziet er minder proper of fris uit. Zeker als men bezoek heeft kan men zich ervoor schamen juist omdat het er minder hygiënisch uit ziet. Kalkaanslag ontstaat op vochtige plekken zoals de douche, badkamer, toilet en het aanrechtblad in de keuken. Het zorgt ervoor dat de glans verdwijnt zodat een en ander minder aantrekkelijk overkomt. De tegenhanger van kalk is zuur. Het lost kalk op en dus kan het handig worden ingezet om het sanitair of de keuken schoon te houden. Hoe kan azijnzuur of zuurhoudende reinigers worden gebruikt?

Zure (toilet)reiniger

Het hebben van aanslag in de douche of bij het toilet valt relatief snel op. Het lijkt op een doffe, matte waas dat over de tegels en het sanitair zit. De glans is daarmee compleet verdwenen. Het gebruik van een reiniger op basis van zuur helpt goed om deze aanslag te verwijderen. Breng het bijvoorbeeld met een spuitbus aan en laat het inweken. Neem het daarna af en de waas is verdwenen. Een bijkomstigheid is dat het zuur hernieuwde opbouw van kalk vertraagt. Oftewel het duurt langer voordat de kalkaanslag terugkomt. Uiteraard is het verstandig dat men wel geregeld of wekelijks een en ander schoon maakt. Let wel ook een mengsel in een verhouding van 1/3 soda, soda en water helpt ook goed tegen deze aanslag.

Douchekop schoon maken

‘s Ochtends en ‘s avonds staat het gehele gezin onder de douche en dus gaat er veel water door de douchekop. Het water passeert daarbij kleine gaatjes waaraan kalk snel gaat hechten. Het kan ervoor zorgen dat de straal minder krachtig is juist omdat de opening kleiner wordt. Aanvullend kan de aanslag grijs tot zwart worden. De kalkaanslag zal met de tijd verergeren waardoor de goede werking van de spuitkop afneemt. Vul een plastic zakje met azijnzuur en span dit met elastiek om de kop heen. Laat dit een nacht zitten zodat het zuur het goede werk kan doen. Geleidelijk aan wordt één en ander opgelost. De volgende dag kun je het verwijderen waarna je weer een schone douchekop hebt.


Het koffieapparaat

Naast het schoonmaken van het toilet of douche kan zuur ook handig in de keuken worden ingezet. Denk aan het koffiezetapparaat. Door toedoen van het verhitte water zal inwendig het apparaat verkalken waardoor de werking ook wordt aangetast. Bovendien kan het de smaak van de koffie beïnvloeden. Het is dan ook van belang om juist het inwendige schoon te krijgen zonder dat je het uit elkaar moet halen. Doe een scheut natuurazijn bij het water en zet daarna het apparaat aan. Door dit enkele keren achter elkaar te doen wordt de inwendige aanslag losgeweekt zodat het handig wordt afgevoerd. Let wel dat je hierna nog enkele keren het apparaat spoelt voordat je wederom koffie gaat zetten. Tip is ook om het warme water azijnzuurmengels uit het koffiezetapparaat in het toilet te doen. Laat het zo even inweken en borstel de toiletpot daarna.

Let wel dat het gebruik van azijnzuur een ontsmettend effect heeft waarnaast bacteriën minder snel kunnen floreren.

Bronnen bezocht op 3 oktober 2014:

http://forum.viva.nl/forum/list_message/6958479

http://dezakelijkehuisvrouw.blogspot.com/2014/02/zure-toiletreiniger-tegen-kalkaanslag.html
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je misschien ook leuk