Kleur is sfeerbepalend

Total
0
Shares
Kleur is sfeerbepalend

Kleur is sfeerbepalend


Bij het inrichten van een kamer of een woning ben je al snel geneigd om te denken aan welke soort meubels je graag ziet of welke accessoires erbij passen. Dit is eigenlijk pas iets voor als je de basis hebt gelegd. De basis zijn altijd te kleuren die je wilt gaan gebruiken. De kleur van een ruimte bepaald de sfeer en het gevoel wat je er krijgt. In dit artikel worden een aantal basisregels beschreven welke je kunt toepassen wanneer je een kamer of een hele woning gaat inrichten.Tips voor kleurgebruik

Wanneer je kleuren gaat kiezen die je in een ruimte terug wilt laten komen gaat het niet alleen om de muren, ook om de kleuren van de vloer en het interieur. Gekleurde meubels, schilderijen, kussens, bloemen en andere accessoires kunnen bepalend voor de sfeer zijn. Je kunt je voorstellen dat het al snel een drukke ruimte wordt wanneer je hier veel verschillende kleuren voor gebruikt, het is daarom belangrijk om vanuit twee of drie hoofdkleuren te gaan denken in combinatie met wit.

Ga je voor aantal neutrale kleuren, maar wil je toch iets speels? Kies dan voor knallende design eetkamerstoelen in combinatie met een witte tafel.

Kleur en licht

Een kleur wordt altijd in combinatie met licht bepaald. Wit weerkaatst bijvoorbeeld het beste het licht en zwart weerkaatst het minste. Door veel wit te gebruiken bij de inrichting lijkt een kamer heel ruimtelijk, wanneer je zwart gebruikt heeft dit het tegenovergestelde effect; dan lijkt de ruimte een stuk kleiner. Hiermee rekende houden kun je wel inschatten wat bepaalde kleuren met een ruimte doen. Voor een kleine ruimte zijn lichte kleuren dus ideaal voor een ruimtelijk effect en bij een grote ruimte is het minder erg om donkere kleuren te gebruiken.

Kleurtemperatuur

Iedere kleur heeft een gevoelstemperatuur, denk bijvoorbeeld aan de warmte van rood of de koelte van blauw. Afhankelijk dus van wat jij een kamer uit wilt laten stralen kun je kiezen voor kleuren om mee te werken.

Hoog plafond

De afmetingen van een kamer gaat niet alleen om de oppervlakte, maar ook om de hoogte. Wanneer een kamer een hoog plafond heeft lijkt de ruimte al snel groter. Je kunt een kamer hoger laten lijken door verticale strepen op de muur te verven of door het plafond een koele tint te verven.
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je misschien ook leuk