Lichtplan

Total
0
Shares
Lichtplan

Lichtplan


Mist u sfeer in uw woning, kantoor of winkel? Maar u weet eigenlijk niet hoe dit op te lossen is? U bent niet de enige. Na veel klussen heeft u eindelijk uw huis of werkplek ingericht, maar er mist gewoon iets. Hoe komt dit? Grote kans dat dit te maken heeft met de verlichting.

De invloed van licht

Wist u dat licht grotendeels bepalend is voor de sfeer die er in een ruimte heerst? Sterker: onderzoeken hebben uitgewezen dat verlichting invloed kan hebben op zaken als humeur, concentratie, arbeidsproductiviteit, stress en ontspanning! Zelfs de perceptie van de grootte van een ruimte kan door te variëren met licht worden beïnvloed. Licht is dus cruciaal voor de uitstraling en sfeer in een ruimte. Maar hoe gebruikt u licht om de perfecte sfeer in een ruimte te realiseren? Het maken van een lichtplan kan hierbij helpen. ==Lichtplan maken== Om een lichtplan te maken is het belangrijk om te weten dat er verschillende soorten verlichting zijn die gebruikt kunnen worden voor verschillende doeleinden:

Soorten licht

  • Diffuus licht. Dit is licht dat naar alle kanten wordt verspreid, zoals bij een TL-balk of bij een eenvoudig peertje. Het licht is egaal en gelijkmatig en kan gebruikt worden voor een groot oppervlak, maar wanneer u slechts diffuus licht gebruikt krijgt u een ongezellige fabriekssfeer.
  • Direct licht. Licht dat gebruikt kan worden om bepaalde gebieden of objecten te beschijnen. Denk hierbij aan spotjes, bureaulampen of bedlampjes. Op deze manier kunt u bijvoorbeeld een mooi schilderij belichten, of u gebruikt het naast uw luie stoel wanneer u de krant leest.
  • Indirect licht. Lampen die gericht staan op bijvoorbeeld muur of plafond, of geplaatst zijn op een hoge kast. Indirect licht kan goed gebruikt worden als sfeerverlichting, de gloed kan de ruimte een gezellige of juist heldere sfeer geven.


Lichtsterkte en kleur

Met het variëren in lichtsterkte is de sfeer in een ruimte te beïnvloeden. Felle verlichting maakt dat je alles goed ziet, maar het gaat ten koste van onder meer intimiteit en gezelligheid. Bedenk dus goed waarvoor u de ruimte die u verlicht wilt gebruiken! Ook de kleur van het licht heeft z’n uitwerking. Zo wordt rood licht bijvoorbeeld geassocieerd met romantiek, geel geeft gezelligheid en een blauwe gloed geeft een ruimtelijk gevoel. Met kleur is veel te doen, specialisten kunnen u hier alles over uitleggen.

Advies loont

Het is aan te bevelen advies in te winnen wanneer u niet zeker weet hoe u de effecten van licht kunt inzetten. De specialist op het gebied van licht weet precies wat er voor uw woning, kantoor of winkel mogelijk is en staat klaar om u gedegen advies te geven. Op die manier weet u zeker dat uw wensen worden gerealiseerd. Samen met u maakt de professional een lichtplan, rekening houdend met uw specifieke situatie. De lichtspecialist kan onder meer voorzien in de volgende zaken:

  • Installatie
  • Wegwerken van snoeren
  • Veiligheid omtrent elektriciteit
  • Kostenbesparing
  • Energiebesparing

Vergeet dus niet rekening te houden met de cruciale sfeerbepaler, namelijk de verlichting.. Dankzij het maken van een lichtplan kunt u uw woning, werkkamer, winkel of wat dan ook voorzien van de finishing touch die het verschil maakt in elke ruimte!
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je misschien ook leuk