Hoe verder na ontslag

Total
0
Shares
Hoe verder na ontslag

Hoe verder na ontslag


Hoe verder na ontslag

Ontslagen worden is nooit prettig en is vaak aanleiding tot woede, stress, frustratie, en onzekerheid over de toekomst. Hoe nu verder?


Terecht of onterecht ontslag

Het is van belang of je ontslag terecht is. Wanneer je werkgever kan aantonen dat jouw ontslag noodzakelijk is pas dan is ontslag mogelijk. Een simpele verklaring dat je niet functioneert, is niet voldoende en houdt bij een kantonrechter geen stand.
Je kunt alleen ontslagen worden als je daar zelf mee instemt. Wil je in aanmerking komen voor ontslagvergoeding? Maak dan altijd bezwaar tegen je ontslag.

Ontslag en emoties

Ontslag kan emoties opwekken als zelfbeklag en negativiteit. Er treedt immers een forse verandering op. Je gaat een onzekere toekomst tegemoet. Laat die emoties toe maar pas op voor negativiteit. Handel lopende zaken netjes af. Zorg dat je financiën geregeld zijn. Bedenk wat je wilt gaan doen.

Ontslagvergoeding

Indien je ontslag niet terecht is heb je recht op een ontslagvergoeding. Ontslag op basis van redenen zoals : reorganisatie (zonder onderbouwing), niet functioneren (zonder dossier) of geen match zijn niet terecht. Probeer er altijd eerst met je werkgever uit te komen. Lukt dit niet dan kun je naar de kantonrechter stappen. Win van tevoren juridisch advies in over een reële ontslagvergoeding. De kantonrechter hanteert de kantonrechtersformule om de ontslagvergoeding te berekenen. De formule is als volgt:

Aantal gewogen dienstjaren bij het bedrijf x het salaris x de correctiefactor. De correctiefactor wordt door de rechter bepaald, De wegingsfactor wordt als volgt bepaald:

  • tot 35 jaar 0,5 per dienstjaar
  • 35 – 45 jaar 1 x per dienstjaar
  • 45 – 55 jaar 1,5 x dienstjaar
  • 55 jaar e.v. 2 x dienstjaar


Aanvragen van een uitkering

Schrijf je uiterlijk 1 werkdag na de ontslagdatum in bij het Werkbedrijf/UWV als werkzoekende en maak een afspraak voor je definitieve inschrijving. Daarna kun je een WW-uitkering aanvragen.

Evaluatie

Denk na over wat je precies wilt en wat je het meest aanspreekt. Hoe wil je jezelf ontwikkelen? Bekijk ook wat je leuk en minder leuk vond aan je oude baan. Ga netwerken en praat met veel mensen.

Sollicitatiebrief

Als je een vacature hebt gevonden waar je via een sollicitatiebrief op wilt reageren wees dan niet negatief over je vorige baan. Wees eerlijk over je redenen van vertrek maar hou het kort. Gebruik bijvoorbeeld een term als ‘baan beëindigd’. Zorg dat je c.v. up-to-date is. Vraag je (ex)werkgever om een referentie.

Sollicitatiegesprek

Het kan zijn dat men je, bij het sollicitatiegesprek, vraagt of je bij je vorige werkgever bent ontslagen. Antwoord dan gewoon bevestigend. Leg dit eventueel kort en krachtig uit. Wees niet negatief maar probeer het juist positief te brengen. Je zou bijvoorbeeld kunnen aangeven wat je in je vorige baan allemaal geleerd hebt. Leidt het gesprek zo snel mogelijk weer naar de nieuwe baan.

Tot slot

Overtuig een potentle werkgever dat jij de beste kandidaat bent vanwege je zelfvertrouwen en positiviteit. Laat zien dat je, ondanks je ontslag, een echte doorzetter bent met de juiste vaardigheden, de juiste motivatie en de juiste ervaring voor de nieuwe baan.
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je misschien ook leuk