Intellectueel eigendom

Total
0
Shares
Intellectueel eigendom

Intellectueel eigendom


Veel mensen weten niet precies wanneer een advocaat voor intellectueel eigendom ingeschakeld kan worden. Als stelregel geldt ´hebt u iets unieks bedacht wat niet niet bestaat?´ schakel dan een advocaat voor intellectueel eigendom in om uw werk adequaat te beschermen tegen schending van uw rechten. In principe valt alles wat door een persoon is

 • bedacht,
 • samengesteld,
 • ontworpen,
 • geschreven
 • enzovoorts

valt onder het intellectueel eigendom van die persoon. Het intellectueel eigendom is uiteraard ook van toepassing op bedenksels in de zakelijke wereld, denk daarbij aan

 • merken,
 • logo´s,
 • producten en
 • diensten.

Het is echter zo dat in de zakelijke wereld geregistreerd moet worden aan wie het intellectueel eigendom toebehoort. Heeft u dan ook een vernieuwend idee dan dient u binnen de zakelijke markt dat dan ook zo spoedig als mogelijk laten registeren voordat een ander ervan gaat profiteren. Schakel dan ook tijdig de advocaat voor intellectueel eigendom of voor auteursrecht in.

Bij alle werken bedacht door een persoon op het gebied van de letterkunde, kunst en wetenschap heeft de bedenker automatisch het intellectueel eigendom over het werk zonder dat de bedenker daartoe het werk moet registeren. De bedenker heeft dan ook het alleenrecht om te beslissen wat er met het werk verder gebeurd, dit heet ook wel het copyright over het werk. De auteur beslist dan altijd of een werk mag worden vermenigvuldigd en worden verspreid. Enige uitzondering is echter wel dat een kopie van een werk mag worden gemaakt indien het voor persoonlijk gebruik is en daarbij niet verder wordt verspreid. Wordt het werk wel verder verspreid zonder toestemming dan kan de auteur daartoe juridische stappen ondernemen via de advocaat voor intellectueel eigendom.


Bescherming voor producten en diensten

Het kan zijn dat u na een ontwikkelings periode een nieuw product of dienst heeft gerealiseerd. Om uw inspanning te beschermen tegen concurrenten dient u dan ook per ommegaande het product en/ of dienst te registeren door de aanvraag van het patent bij een Octrooibureau. Uw patent wordt dan geregistreerd bij het Octrooiregister van de Nederlandse overheid, zodat iedereen weet wie het intellectueel eigendom van het product of dienst heeft. U kunt het patent uiteraard ook voor Europa of de Benelux aanvragen afhankelijk van uw afzetgebied. Voor landen buiten Europa legt u het patent vast het de lokale Octrooibureau. Om bij schending van het patent ook uw gelijk te halen schakelt u de advocaat voor intellectueel eigendom in. Snel reageren kan u namelijk veel omzet en winst derving uitmaken.

Een productlijn draagt veelal een specifiek logo of merk waarmee de consument snel kan herkennen welk product de consument wil aanschaffen. Heeft u een kenmerkend maar een merk met voldoende onderscheidend vermogen dan kunt u dat merk laten registreren bij het BBIE. Voldoet het merk aan de gestelde eisen dan draagt u over het merk voor tien jaar het intellectueel eigendom. Gedurende die periode wordt u beschermd tegen derden die het merk willen gebruiken. Merkt u echter dat een derde of een concurrent een wel erg gelijkend merkt gebruikt, waardoor u winstderft danwel consumenten tevredenheid voor uw product daalt, neem dan direct de advocaat intellectueel eigendoms recht in de arm om uw gelijkt te halen.

Zorg voor voldoende IE bescherming

U bent de drager van het intellectueel eigendom van een

 • werk,
 • product,
 • dienst of
 • merk

dan kunt u het niet toelaten dat derden zonder uw toestemming van uw intellectueel eigendom gebruik maken. U doet er dan altijd verstandig aan om voldoende patenten danwel merk bescherming te nemen tegen kapers op de kust. Anderen willen graag mee profiteren van uw idee, en daar kunt u een stokje voor steken. De advocaat voor intellectueel eigendoms recht staat u graag bij om uw IE belangen te waarborgen.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je misschien ook leuk