Rijbewijs ingevorderd

Total
0
Shares
Rijbewijs ingevorderd

Rijbewijs ingevorderd


Bij een ernstige verkeersovertreding kan uw rijbewijs ingevorderd worden. Zodra uw rijbewijs feitelijk is ingevorderd (en dat is veelal direct ter plaatse van de constatering van de gevaarlijke verkeersomstandigheden) dan wordt u eveneens de rijbevoegdheid ontzegt. Is uw rijbewijs ingevorderd dan heeft dit uiteraard grote consequenties voor u, mogelijk ook binnen uw werk. Hoe gaat het vervolg proces dan verder in zijn werk en wanneer kunt u het ingevorderde rijbewijs weer terug verwachten. Uiteraard is dit afhankelijk van de ernst van het verkeersdelict alsmede hoe zwaar de officier van justitie de omstandigheden van het verkeersdelict u als persoon aanrekent. Vaak kunt u het ingevorderde rijbewijs binnen tien dagen terug zien, echter is het vergrijp ernstig dan dient er een juridische uitspraak volgen.

Redenen invordering rijbewijs

Er zijn een aantal redenen waarbij uw rijbewijs wordt ingevorderd, echter de hoofdreden is het ernstig in gevaar brengen van de verkeers veiligheid. Heeft u echter veel openstaande verkeers boetes dan kan het Centraal Justitieel Incassobureau eveneens uw rijbewijs invorderen. Wanneer wordt zoal het rijbewijs verder ingevorderd:

  • de blaastest voor ervaren bestuurders bedraagt meer dan 1,3 promille of 0,8 promille voor beginners;
  • de bestuurder van een voertuig wil geen blaastest afnemen, echter er wordt teveel aan alcohol vermoed;
  • weigering blaastest;
  • de bestuurder van een auto overschrijdt de maximale snelheid met meer dan 50 km/uur (dit is de reeds gecorrigeerde waarde) of een bromfiets bestuurder met meer dan 30 km/uur.

Het rijbewijs is ingevorderd omdat het een redelijke aanname is dat de feiten herhaaldelijk gepleegd (kunnen) worden.


Vervolg traject ingevorderd rijbewijs

Uw rijbewijs is ingevorderd en u mag niet meer door rijden. Een kennis of mede rijder moet verder rijden danwel de auto moet achter gelaten worden, eventueel meegenomen door de politie. Van de invordering van uw rijbewijs zult u een ontvangst bewijs krijgen waarop het contact adres staat aangegeven, veelal de Centrale Verwerking Openbaar Ministerie. Binnen drie dagen ligt uw rijbewijs ter beoordeling bij de officier van justitie en worden uw gedragingen binnen tien dagen beoordeeld. Dan wordt besloten of u het rijbewijs terug krijgt, of dat het voor langere periode wegens de ernst van de situatie bij de politie wordt ingehouden.

Langere tijd invordering rijbewijs

Wordt door de officier van justitie besloten om uw rijbewijs langer in te houden, dan betekent dat uw vergrijp op de openbare weg dermate ernstig is geweest, dat er een juridische afhandeling van de kwestie volgt. De zaak wordt dan voor de rechter gelegd, alwaar wordt beoordeeld of er een ontzegging van de rijbevoegdheid wordt opgelegd. Dit kan voor een beperkte periode zijn, echter indien het vergrijp zeer ernstig is kan het rijbewijs voor altijd ingenomen worden om u zo van de weg af te houden. De rechter gaat er dus over na het aanhoren van uw en de argumenten van het openbaar ministerie of u het rijbewijs wel of niet terug krijgt.

Klaagschrift

U bent in de fout gegaan en dus kunt u door het ingevorderde rijbewijs niet meer autorijden. Dit wordt u namelijk ontzegd. Daartoe bestaat eveneens geen coulance. Toch heeft u de mogelijkheid om bij de rechtbank een klaagschrift in te dienen waarmee u de onredelijkheid van het inhouden van het rijbewijs afzet tegen uw inkomens verlies. De rechter kan daarmee dan beslissen voor de uiteindelijke rechtszitting of u het ingehouden rijbewijs voorlopig kunt terug krijgen. Let wel de argumenten dienen daarbij dan wel zwaarwegend te zijn, en de rechter moet ervan overtuigd worden dat u niet wederom in herhaling valt. Is het rijbewijs ingevorderd wegens openstaande boetes, dan krijgt u bij het voldoen van de boetes het rijbewijs weer terug.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je misschien ook leuk