Wat houdt arbeidscontract ontbinding van rechtswege in?

Total
0
Shares
Wat houdt arbeidscontract ontbinding van rechtswege in?

Wat houdt arbeidscontract ontbinding van rechtswege in?


Arbeiscontracten voor bepaalde tijd of doelstelling

Het ontbinden van een arbeidscontract hoeft niet perse ontslag te zijn. Het ontbinden van een overeenkomst van rechtswege volgt na het bereiken van de vooraf opgestelde doelstelling of termijn. Na die periode is er dus geen gezagsverhouding meer en kunnen er geen aanvullende eisen wederzijds worden opgelegd. Wat houdt deze manier van ontbinding in en waar moet het aan voldoen?


Ontslag of ontbinding

Wordt een arbeidscontract ontbonden dan moet het aan de vier wettelijke redenen voldoen. Het houdt in dat er sprake moet zijn van ontbinding:

  • wegens bedrijfseconomische redenen. Het gaat economisch slecht met een onderneming waardoor ontslagen volgen;
  • door ontslag op staande voet. De werknemer heeft iets ongepast, behoorlijk misdragen of aanzienlijke schade toegebracht. Er is altijd een dringende reden waarom de werknemer per direct op straat komt te staan;
  • met wederzijds goedvinden. De werknemer heeft ander nieuwe werk gevonden. Indien netjes aan de wettelijke opzegtermijn wordt voldaan kan de werkgever slechts akkoord gaan met het ontslag;
  • van rechtswege doordat het contract het voorschrijft.

Het valt onder de wettelijke redenen voor ontslag echter feitelijk is het geen ontslag. Het betreft een ontbinding van het lopende contract omdat de contractuele uitgangspunten zijn behaald.

Verschil tussen bepaalde en onbepaalde tijd

Het merendeel van de arbeidsovereenkomsten wordt in eerste instantie voor bepaalde tijd aangegaan, waarna het na goed bevinden wordt veranderd in onbepaalde tijd. Onbepaalde tijd betekent dat de werkgever en werknemer een tevreden arbeidsrelatie zijn aangegaan welke langdurig is. Bij bepaalde tijd zit aan het contract een tijdslimiet vast. Is de termijn vol gewerkt dan verloopt het contract waarna de werknemer feitelijk niet meer in dienst is. Oftewel de werknemer heeft contractueel gezien geen rechten meer op een werkplek of salaris, waarnaast de werkgever geen eisen meer aan de werknemer kan opleggen. De duur van de bepaalde tijd kan een harde datum zijn, maar het kan ook voorkomen dat het duurt tot een zieke werknemer weer terugkomt.

Een doelstelling is opgenomen

Binnen arbeidscontracten kan worden gewerkt middels het opstellen van een doelstelling. De werknemer krijgt in dat geval een opdracht verschaft welke binnen een redelijke termijn goed moet worden ingevuld. Indien de werkdoelstelling is bereikt dan wordt de werknemer mogelijk aanvullend beloond zodat het arbeidscontract verloopt. Het is dus een verkapte tijdseis binnen het contract. Uiteraard dient de werknemer alle inzet tonen om de gestelde doelstelling binnen een niet te lange termijn te verwezenlijken. Om dat te bespoedigen worden er soms bonussen aan het contract verbonden indien resultaten sneller dan verwacht worden bereikt.


Na het contract

Zodra het contract is verlopen hebben werknemer en werkgever geen concrete verbintenis meer. Het houdt in dat de werknemer overgaat naar het volgende contract, werk, ZZP opdracht of juist wederom in de WW komt. Het is daarbij maar net wat de uitgangspunten van de werknemer zijn. Doordat het arbeidsovereenkomst met de werkgever van rechtswege wordt ontbonden kunnen beide partijen geen aanvullende eisen aan elkaar stellen, juist omdat aan de voorwaarden binnen het contract is voldaan.

Lees verder suggesties:

Ontslag wegens bedrijfseconomische redenen, waar op letten?

Hoe kun je ontslag krijgen? Wettelijke redenen en eisen

De consequentie van ontslag op staande voet

Wat zijn jouw collectieve rechten bij ontslag?

Hoeveel uitkering krijg ik en hoe lang mag ik in de WW?

Artikel partner:

Inhoud arbeidscontract
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je misschien ook leuk