Maatschappij

Total
0
Shares
MaatschappijMaatschappij

Licht als hulpmiddel voor veiligheid

Licht als hulpmiddel voor veiligheid

Valt het je ook altijd op dat je door verschillende wijken in steden of dorpen in de meeste gevallen verschillende soorten lantaarnpalen vindt. Dit is natuurlijk afhankelijk waar en wanneer de gemeente deze lantaarnpalen heeft aangeschaft, maar dit heeft ook te maken met de soort wijk, de sfeer van de wijk en de belichting. In sommige wijken zijn de lantaarnpalen met gele verlichting (natriumlampen) vervangen door led verlichting.

 

Ook in de binnenstad zie je verschillende vormen van verlichting om het straatbeeld te kleuren tot een sfeervolle plaats. De ene straat meer voor de veiligheid dan voor de sfeer, maar het is belangrijk om de sfeer te behouden op de straten voor een aangenaam en veilig gevoel voor de mensen die door de straten lopen. Vooral in uitgaansgebieden wordt er rekening gehouden met verschillende soorten belichting waardoor de sfeer behouden blijft, maar ook veiligheid in het achterhoofd gehouden wordt.

Onderzoek

Niet alleen blauw op straat zorgt voor een veiliger gevoel op straat, maar dit wordt ook mede veroorzaakt door de verlichting die wordt gebruikt. Veel auto’s die door de straat rijden hebben ook belang bij een goede verlichting om eventuele gevaren op tijd in te kunnen schatten. Op plekken waar licht het meest nodig is in de stad, zoals grote gebouwen, vrijstaande gebouwen met steegjes, parken en steegjes moeten goed verlicht worden.
Er zijn een aantal onderzoeken gepleegd naar verschillende verlichting op openbare plekken waar de criminaliteit hoog is. Echter bleek uit de onderzoeken dat permanent licht criminelen niet afschrikt om dergelijke criminele activiteiten uit te oefenen. Er werd in het Verenigd Koninkrijk een onderzoek gehouden op een universiteitscampus waarin de criminaliteit werd gemeten met of zonder licht. Allereerst bleef de eerste week de terreinverlichting aan en de tweede week werd de proef gedaan om het terrein te verduisteren. Uit het onderzoek bleek dat de criminaliteit hoger was op het terrein wanneer het licht aanstond dan wanneer het licht uit stond. Criminelen maken door het extra licht handiger gebruik van het licht dan wanneer ze zelf licht moeten gebruiken om hun criminele activiteiten uit te oefenen. Door het gebruik van zaklampen worden de criminelen eerder opgemerkt.

 

Invloed van licht op veiligheid

Licht is zeer belangrijk bij het beïnvloeden van het gedrag van mensen, omdat verschillende soorten verlichting worden waargenomen door mensen. Door verschillende soorten belichting kan het ook voorkomen dat licht ook zorgt dat kleuren minder goed worden waargenomen. Er zijn twee variabelen die meespelen om de veiligheid in de buurt te waarborgen. Dit heeft te maken met de lichtintensiteit en de toonkleur. Door intenser licht te gebruiken hebben mensen meer overzicht over de omgeving, de toonkleur bepaalt heel sterk wat voor gevoel je krijgt bij licht. Over het algemeen worden de kleuren groen en blauw geassocieerd met veiligheid. Er wordt her en der geëxperimenteerd met verschillende soorten kleuren om de veiligheid in wijken te verhogen.

 

Sommige buurten hebben last van hangjongeren, daar wordt onder andere getest wat voor invloed de kleur op de hangjongeren heeft. Onlangs is een proef gestart om roze licht te gebruiken tegen hangjongeren. Dit heeft nog niet tot duidelijke resultaten geleid om daar een conclusie uit te trekken.

In sommige steden als Utrecht wordt er gebruik gemaakt van verschillende soorten belichting om mensen op een positieve manier naar plaatsen te trekken. Zo werd er gebruik gemaakt van een mix van lichtintensiteit en kleur om mensen ook door stegen heen te laten lopen.

 

Meer artikelen…
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je misschien ook leuk