Boys will be Boys

Total
0
Shares
Boys will be Boys

Boys will be Boys


Boys will be Boys

Er zijn een aantal dingen die in de maatschappij worden toegekend aan het jongen zijn. Jongens komen vaker in de problemen, vechten meer, plegen meer criminaliteit, en zijn opener voor seks met vreemden.


Criminaliteit

Het Centraal Bureau van Statistiek (CBS) heeft in 2003 onderzoek gedaan naar het geslacht van verdachten van misdrijven.

Uit dat onderzoek bleek dat jongens van tussen de twaalf en zeventien jaar veel meer criminaliteit plegen dan meiden van diezelfde leeftijd. Hetzelfde geldt voor mannen en vrouwen van boven de achttien jaar uit.

Intimiteit

In 2014 werd er een sociaal experiment uitgevoerd door ene Brian uit Californie, die twee honderd vrouwen in Amsterdam en Parijs vroegen om gelijk seks te hebben. Het antwoord was, met uitzondering van een paar enkele zielen, massaal ‘Nee’. In diezelfde vakantie is zijn reisgenoot, zogenaamde Alina, naar een groot aantal mannen toegestapt om dezelfde vraag te stellen. Dit keer was het resultaat precies andersom. Er werd massaal ‘Ja’ geantwoord, behalve twee mannen die aan het werk waren en niet weg konden gaan.

Dit sociaal experiment heeft laten zien dat mannen veel makkelijker omgaan met het idee van intimiteit met een vreemde.

Waarom is dit zo? Sommige zouden simpelweg zeggen: ‘boys will be boys’. Maar ligt het aan het geslacht?

Instinctief

Louis Tavecchio, schrijver van “Jongens en meisjes: De invloed van het sekseverschil” en hoogleraar pedagogiek aan de Universiteit van Amsterdam, zegt van wel. Hij vermeld dat er eenmaal sekseverschillen zijn. “Jongens zijn actiever, onderzoekender, competitiever en verbaal minder sterk dan meisjes” (Pg. 100). Meisjes zijn volgens hem “zorgzamer, hebben meer inlevingsvermogen en zijn taalkundig sterker dan jongens”.


Cultureel

Het onderzoek van Margaret Mead over drie verschillende samenlevingen in Nieuw-Guinea, sprak daar anders over. Aan de hand van haar waarnemingen, was ze overtuigd dat sekseverschillen geheel cultureel van aard waren. In haar boek “Male and Female: A study of the sexes in a changing world”, beschrijft ze ten eerste de Arapesh. In hun samenleving gedroegen beide seksen in een manier dat wij in de westerse wereld ‘vrouwelijk’ zouden noemen, namelijk gevoelig en behulpzaam. Ten tweede bestudeerde ze de Mundungumor, waar ze zelfzuchtige en agressieve mannen en vrouwen zag lopen. Hun gedrag zou ‘mannelijk’ worden genoemd volgens Mead. Als laatste beschreef ze het gedrag van de Tchambuli, wiens vrouwen en mannen apart gedroegen, zoals de westerse wereld maar dan andersom. De vrouwen waren dominant en de mannen waren behulpzaam. Uit haar onderzoek blijkt dat gedrag cultureel zou kunnen zijn in plaats van instinctief. Dit zou enorme consequenties kunnen hebben.

Gevolgen

Als gedrag cultureel is, betekent dat de ‘stoere’ gedrag van jongens wordt gevoed. In plaats van dat het gedrag aangepakt wordt zodra het begint, wordt dit juist gestimuleerd. Waar meisjes lief en zorgzaam horen te gedragen, wordt er verwacht dat jongens stout en ondeugend zijn. Waar de maatschappij verwacht dat meisjes spelletjes doen om communicatie en samenwerking te bevorderen, stuurt het jongens juist naar sporten en competitieve gedrag. Waar de maatschappij de vrouw verafschuwd die veel mannen naar bed neemt, wordt de man die hetzelfde aantal vrouwen weet te ‘veroveren’ toegejuicht.

Misschien zijn mannen niet zo anders als vrouwen. Misschien komen vrouwen niet van Venus en mannen niet van Mars. Misschien is de maatschappij de oorzaak van de grote verschillen tussen man en vrouw.

Referentielijst

http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/veiligheid-recht/publicaties/artikelen/archief/2004/2004-1568-wm.htm

https://www.youtube.com/watch?v=Ira9A7wSW3M#t=512

http://dare.uva.nl/document/459614

Mead, Margaret (1949). Male and Female: A study of the sexes in a changing world.
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je misschien ook leuk