De consequentie van ontslag op staande voet

Total
0
Shares
De consequentie van ontslag op staande voet

De consequentie van ontslag op staande voet


Wat zijn de gevolgen van ontslag op staande voet?

Word je op staande voet ontslagen dan heeft dat grote consequenties voor je verdere leven. Je hebt namelijk van het ene op het andere moment geen inkomen meer en je moet drastische aanpassingen doen. Het kan inhouden dat je minder snel een baan weer vindt danwel weinig kansen op werk hebt. Nieuwe werkgevers kijken je mogelijk met een vreemd oog aan waardoor het lastig voor je is om nieuw inkomen te genereren. Loon is echter belangrijk omdat je nergens verder recht op hebt. Wat kunnen de gevolgen zijn als je gedwongen door je werkgever op straat komt te staan?


De aanleiding

Om deze vorm van ontslag te kunnen krijgen dient de reden voor het direct ingaande ontslag dringend genoeg te zijn. Die term is vrij lastig in te vullen. Een dringende reden zorgt er altijd voor dat het voor de werkgever onmogelijk maakt om jou als werknemer langer in dienst te houden. Je hebt iets willens en wetens of per ongeluk drastisch fout gedaan waardoor mogelijk veel schade is ontstaan. Het aanzien van de onderneming kan zijn geschaad maar het kan ook betekenen dat er enorme financiële tegenslagen zijn. Zeker een misdrijf binnen de organisatie waarbij de veroorzaker zonder twijfel helder is zal altijd aanleiding zijn voor het ontslag.

Is het werkelijke dringend?

Kom je op straat te staan waarbij het per ommegaande ingaat omdat je blijkbaar iets verkeerd hebt gedaan, dan is het direct de vraag of het ontslag terecht is. Is het misdrijf direct aan jou gelinkt dan kun je er veelal niets meer aan doen. Toch zijn er omstandigheden waarbij je je kunt afvragen of het ontslag werkelijk terecht is geweest. Is er namelijk sprake van een samenloop van omstandigheden waarbij mogelijk meerdere werknemers of collega’s bij betrokken zijn geweest echter waarvan jij de dupe bent geworden. Daarnaast kan het voorkomen dat je werkgever je niet mag of simpelweg op een goedkope manier van je af wil. Het is daarbij de vraag of je werkgever niet een dubbele agenda heeft. Door jou op staande voet te ontslaan is er geen sprake van een ontslagvergoeding en wordt het salaris per direct niet meer betaalt. Wat is er dus werkelijk voorgevallen en in hoeverre kun je helder maken of je werkgever mogelijk andere redenen heeft om je te ontslaan.

Aanvechten van ontslag

Om je gelijk te halen bij deze vorm van ontslag moet je goede argumenten hebben. Je moet met je advocaat een helder dossier opbouwen waarmee je kunt aantonen dat je mogelijk altijd de zondebok binnen de onderneming bent geweest. Ook argumenten welke een dubbele agenda van de werkgever onderstrepen zijn daarbij van belang. Het is altijd noodzakelijk om zoveel als mogelijk goede argumenten aan te halen om je gelijk te halen. Je werkgever heeft je namelijk ontslagen omdat je niet meer gewenst bent echter dat is totaal onterecht. Denk je dat je ook onterecht bent ontslagen laat je dan altijd adviseren door een advocaat voor ontslagrecht. Zo word je concreet bijgestaan in het gevecht met je werkgever. Veelal zal het advies zijn om door te blijven werken indien het kan om zo jouw intenties duidelijk te maken. Wat voor effecten heeft het ontslag direct op je omstandigheid?


Invloed op uitkeringen

Is deze reden van ontslag van toepassing dan heb je direct geen recht meer op een WW uitkering. Dat betekent dat je per ommegaande verstoken raakt van inkomen. Indien je niet snel een andere baan kunt krijgen dan kunnen je persoonlijke lasten snel onbetaalbaar worden. Binnen een WW uitkering heb je nog recht op 70% van het laatst verdiende loon, echter bij een ontslag op staande voet is het aan je eigen handelen te wijten waardoor je geen recht op een uitkering hebt. In dat geval moet je je eigen vermogen tot een minimum “opeten” voordat je in aanmerking kunt komen van een bijstandsuitkering.

Ben je ook van mening dat je ontslag niet geheel volgens de wettelijke procedure of regels is gegaan laat je dan altijd bijstaan door een juridisch adviseur.

Lees verder suggesties:

Hoeveel uitkering krijg ik en hoe lang mag ik in de WW?

Hoe kun je ontslag krijgen?: wettelijke redenen en eisen

Ontslag wegens bedrijfseconomische redenen, waarop letten?

Ontslag aanzeggen als werknemer met wederzijds goedkeuren

Ontslagvergoeding, hoeveel kun je krijgen?

Artikel partner:

Dringende reden ontslag
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je misschien ook leuk