Essay over uitvoering van milieubeleid in India |
Geschreven door: Ronald S.
Zaterdag 28 januari 2012
InhoudSamenvatting over de uitvoering van het milieubeleid in India in de periode 1997 tot heden. Deze periode valt niet toevallig samen met de invoering van het Kyoto protocol. De capaciteit van het Indiase uitvoeringsapparaat schiet te kort, zowel qua menskracht, kennis, informatie en financiën. India heeft daarom steun nodig van ontwikkelde landen. Op zowel financieel gebied als op technologisch gebied. Het land verwelkomt internationale samenwerking voor de ontwikkeling van onderzoek, overdracht van nieuwe technologieën en financiering ervan, zoals is opgenomen in het Nationale Actie Plan voor Klimaatverandering uit 2008. Belangrijkste beleidsinstrumentenIndia gebruikt verschillende instrumenten om klimaatverandering aan te pakken. Zo maken ze gebruik van de institutionele aanpak, maar ook van command-and-control instrumenten en market-based instrumenten. Belangrijke beleidinstrumenten zijn degenen die gebaseerd zijn op de markt. De markt speelt een belangrijke rol in het uitvoeren van het beleid. Zo ook bij het PAT (Perform, Achieve and Trade) mechanisme voor efficiënt gebruik en productie van energie (Duflo et al. 2010). Deze regeling is vooral van toepassing op de grote intensieve bedrijven die veel energie verbruiken. Er wordt gebruik gemaakt van energiebesparende certificaten. Elk bedrijf krijgt specifiek een bepaald niveau aangewezen wat ze moeten behalen voor voldoende reductie in energieverbruik. Voor het behalen van dit doel krijgen ze een bepaalde tijd. Mochten ze deze grens nog overschrijden dan kunnen ze gebruik maken van verhandelbare energievergunningen om zo hun verbruik te compenseren (Energy Research Centre 2010). Het doel van het PAT mechanisme is om de CO2 uitstoot met 25 miljoen ton per jaar te verminderen in 2014-2015 (Duflo et al. 2010). Het beleid zit nu in een stadium waarin emissiehandelssystemen worden ontwikkeld. Hierin gaat men steeds meer uit richting een systeem waarin de verhandelbare rechten geveild kunnen worden, wat financieel en ecologisch voordelen op kan leveren. Voorbeelden van andere beleidsinstrumenten zijn bijvoorbeeld het gebruik van labelling, zodat de consument duidelijk kan zien wat het energieverbruik is van een bepaald product of handeling. Of het geven van subsidies voor het gebruik van elektrische voertuigen in plaats van auto’s die op benzine rijden (Prime Minister’s Council on Climate Change 2008).
Monitoring en informatiesystemenVoor het nationale actie plan voor klimaatverandering, hebben de verschillende ministeries voor elke missie verantwoordelijkheid. Ze dragen de verantwoordelijkheid voor de implementatie, tijdspan, het monitoren en de te hanteren evaluatiecriteria (Prime Minister’s Council on Climate Change 2008). Niet-statelijke actoren die participeren in beleidsimplementatieEr vindt samenwerking plaats tussen verschillende actoren, zowel statelijk als niet-statelijk en op zowel nationaal als internationaal niveau. Zo is er een voorbeeld te noemen waar de Indiase overheid samenwerkt met de Wereldbank. De Bank en de overheid werken samen aan een duurzame ontwikkelingsagenda. De Wereldbank steunt de overheid vooral financieel bij de verschillende bescherming- en milieu managementprogramma’s. Zo gaf de Bank in juni 2010 ongeveer 220 miljoen dollar aan het Integrated Coastal Zone Management Project (Ministry of Environment & Forests and the World Bank 2011). Ontwikkelingen klimaatbeleid IndiaNet als in ieder ander beleid vinden er in het klimaatbeleid ontwikkelingen plaats. In de volgende paragrafen een korte beschrijving, voor zover mogelijk, van de plaatsgevonden ontwikkelingen in het beleid.
Deregulering IndiaDeregulering is het verminderen van regels en wetten door de staat. In India begon deregulering midden jaren zeventig naar aanleiding van slecht presterend beleid in de industriesector. Dit werkte bevrijdend voor de private sector. Zo werden er bijvoorbeeld beperkingen opgeheven voor grote industrieën (South Asia Multidisciplinary Advisory Team and International Labour Organisation 2000). PrivatiseringIn 1991 startte de privatisering van overheidsbedrijven. Privatisering was deels nodig door het falen van de overheid. Zo beschrijven de South Asia Multidisciplinary Advisory Team (SAMAT) en International Labour Organization (ILO) het volgende: “Public enterprises will have to learn to adapt themselves to a much more open economy than before (…) Public enterprises can no longer count on captive markets and produce without regard to cost or quality or the pattern of market demand (SAMAT & ILO 2000). DecentraliseringIndia heeft een lange geschiedenis waarin veel centraal werd geregeld. Nu wordt er in India nog steeds veel top-down geregeld, maar er heeft ondertussen ook centralisatie plaatsgevonden. De grondwetwijziging van 1993 stelt dat deelstaten verschillende overheidsbeslissingen zelf mogen nemen. Implementatie van deze beslissingen wordt vaak wel nog overgelaten aan de staat. Zo is er een campagne geweest, genaamd People’s Campaign for Decentralized Planning, om de decentralisatie te bevorderen in de stad Kerala. Deze campagne heeft er uiteindelijk toe geleid dat de lokale overheid hier zelf echt beslissingen mag nemen en ze ook mag implementeren (Heller, Harilal, and Chaudhuri 2007) . ParticipatieParticipatie is een belangrijk aspect in het doorvoeren van beleid. Participatie zorgt ervoor dat actoren meer betrokken raken bij een bepaald onderwerp of beleid en vaak leidt dit er toe dat mensen zich dan ook daadwerkelijk aan dit beleid houden en het in de praktijk in uitvoering brengen. Eén van de principes en doelen in het NAPCC is dan ook om de implementatie van de verschillende beleidsprogramma’s te verbeteren door niet alleen de overheid te laten beslissen maar ook de maatschappij, lokale overheden en publiek-private partners erbij te betrekken. Daarnaast is publieke bewustwording ook belangrijk. Dit willen ze bereiken door de media in te zetten, nationale portals op te zetten en de maatschappij er duidelijk bij te betrekken (Prime Minister’s Council on Climate Change 2008). InternationaliseringHet internationale netwerk is belangrijk voor India. Zo heeft India in 2002 het Kyoto Protocol geratificeerd. In deel twee volgt hier meer informatie over.
|