Hoe moet ik wwb uitkering aanvragen

Total
0
Shares
Hoe moet ik wwb uitkering aanvragen

Hoe moet ik wwb uitkering aanvragen


Een WWB uitkering aanvragen kan heel eenvoudig. Er zijn wel enkele eisen waaraan je moet voldoen. Wellicht ben je onverhoopt in de omstandigheid gekomen dat je geen inkomen voor je zelf kunt genereren. Om te voorkomen dat je een zwervend bestaan gaat leiden is de WWB uitkering in het leven geroepen. WWB staat voor Wet Werk en Bijstand en heeft tot doel om mensen in hun eerste minimale levensbehoefte te voorzien. Deze uitkering gebruik je dus voor noodzakelijke kosten als huur, gas, water, licht, ziektekosten en voedsel. Dit wettelijk minimum inkomen wordt door de overheid verschaft om mensen een vangnet te geven om zo enige sturing te geven aan dit bestaan. Het eind doel van deze regeling is uiteraard om mensen weer aan het werk te krijgen. Hoe moet je nu eigenlijk een WWB uitkering aanvragen?

Wanneer aanspraak maken op WWB uitkering

In principe is het zo dat je op de WWB uitkering aanspraak kunt maken als je geen enkel ander inkomen meer hebt. Dit houdt in dat je geen recht hebt op één van de onderstaande inkomens vormen:

  • Loon uit arbeid;
  • Je zit in de ziekte wet ZW;
  • Je ben arbeidsongeschikt en hebt een arbeidsongeschiktheidsuitkering WAO, WIA, WAJONG, WAZ;
  • Loon uit een werkeloosheidsuitkering WW;
  • Alimentatie;
  • Overig inkomen.

In Nederland heeft elk individu recht op een minimaal bestaans niveau. Dit is dan ook binnen de wet WWB vastgelegd. Heb je dus geen enkel inkomen dan kun je een WWB uitkering aanvragen.


Waar kun een WWB uitkering aanvragen

De WWB uitkering wordt verstrekt door het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV). Deze instantie beoordeelt dus persoonlijke situaties van individuen om te komen tot de verstrekking van een uitkering. Daarnaast heeft het UWV een stimulerende taak om mensen aan het werk te krijgen danwel te houden. Geliëerd aan het UWV is het UWV werkbedrijf. Deze instelling heeft het dagelijkse contact met uitkerings behoevenden. Ook de WWB uitkering kun je bij het plaatselijke UWV werkbedrijf aanvragen. Gewoonlijk krijg je van hen informatie opgestuurd. Mocht je echter nog geen contact hebben gehad, ga dan naar de nabij gelegen vestiging. Op internet wordt op de site van het UWV vermeldt waar kantoren zijn gevestigd.

Hoogte en duur van de WWB uitkering

Een en ander is afhankelijk van je persoonlijke omstandigheden. Uiteraard zal het UWV er alles aan doen om je zo spoedig als mogelijk weer op het rechte spoor te krijgen, en om je aan het werk te krijgen. Het kan uiteraard zo zijn dat je niet één-twee-drie aan een baan komt. Wees niet bang, je hebt recht op de WWB uitkering tot het moment eindelijk is aangebroken dat je een passende baan hebt gevonden. De overheid blijft je steunen tot het moment je voldoende inkomsten voor jezelf kunt genereren.

Weer aan het werk

Het doel van de WWB uitkering is om je te steunen in slechte tijden en om je na verloop van tijd weer op het arbeidspad te krijgen. Heb je inkomen dan betekent dat je een belasting betaler bent, en dat is alleen maar goed voor de Nederlandse samenleving. Het is daarom van het grootste belang voor het Rijk om mensen zonder inkomen op deze manier positief te stimuleren en te steunen. test

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je misschien ook leuk