Maatschappelijk werk, zorgen voor een ander en soms een beetje voor jezelf

Total
0
Shares
Maatschappelijk werk, zorgen voor een ander en soms een beetje voor jezelf

Maatschappelijk werk, zorgen voor een ander en soms een beetje voor jezelf


Maatschappelijk werk, zorgen voor een ander en soms een beetje voor jezelf

Maatschappelijk werkers zijn mensen die het welzijn van anderen vaak voor zichzelf plaatsen. Ze zorgen voor mensen die zelf vaak moeite hebben met het functioneren in het dagelijks leven, bijvoorbeeld door een verstandelijke beperking.
Voor mijn studie Maatschappelijk Werk en Dienstverlening, is het de bedoeling dat ik meer onderzoek doe naar het werkveld waar ik later in terecht zou kunnen komen. Ik ben langs gegaan bij verschillende instanties, maar ik heb andere instanties ook weer gesproken toen ze bij mij op bezoek kwamen op school.
Het viel me op dat er vaak warme, lieve mensen zijn die het werk van maatschappelijk werker doen. Wat mij steeds weer vertelt werd, is dat het soms wel lastig kan zijn om jezelf altijd helemaal in te zetten voor een ander, vooral wanneer je zelf een keer een dag niet lekker in je vel zit. Toch doen ze dit allemaal, zonder te zeuren.
Als maatschappelijk werker moet je zeker sterk in je schoenen staan, maar je moet ook een heel groot hart hebben. Jezelf zo inzetten voor anderen, die het zelf moeilijk hebben is werk waar je heel veel voldoening voor krijgt, maar wat soms ook erg zwaar kan zijn. Wanneer iemand zich uiteindelijk openstelt voor jou en zijn levensverhaal op tafel gooit, kan dit je heel erg raken. Het is dan ook een kunst om dit weer van je af te kunnen zetten wanneer je thuis komt.
Dit zijn gelukkig dingen, waar nu tijdens mijn studie al aan gewerkt wordt. Met vakken als psychologie, communicatie en psychiatrie leren we waarom mensen bepaalde dingen doen, maar natuurlijk ook wat er aan gedaan kan worden.
Ik heb zelf in ieder geval heel veel bewondering voor de maatschappelijk werkers, die het welzijn van anderen zo belangrijk vinden, dat ze anderen vaak voor zichzelf plaatsen.  Of ik zelf ooit sterk genoeg in mijn schoenen zal staan om dit werk met succes te kunnen uitoefenen, is maar de vraag.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je misschien ook leuk