Opleiding kiezen voor goede beroepen

Total
0
Shares
Opleiding kiezen voor goede beroepen

Opleiding kiezen voor goede beroepen


Het verhaal van een starter die zijn weg zoek

Een jaar na mijn afstuderen kom ik erachter dat ik met mijn studie niet het werk doe wat ik het liefste zou doen. Ik ben opgeleid als Product Ontwerper, maar na een jaar constateer ik dat marketing en sales veel interessanter zijn. Helaas heb ik hier geen papieren voor wat nu?  Ben ik voor het verkeerde beroep opgeleid?

Ik kan proberen te beginnen in een functie die ik wat minder leuk vind en dan proberen intern in het bedrijf een marketing of sales functie te krijgen. Dat lijkt me een lange en onzekere weg. Of ik kan via een korte opleiding papieren zien te krijgen voor een beroepsrichting die mij meer aanspreekt en zo op andere functies te solliciteren.

Ik begin mijn zoektocht op Kennisradar.nl en kijk eerst onder de categorie Marketing. Hier kom ik al Snel NIMA Marketing-A tegen. Na wat rondvragen blijkt dit de basisopleiding voor elke marketeer te zijn. De cursus wordt aangeboden door Saxion Hogescholen. Ik heb gebeld en kon meteen beginnen.


Cursus volgen

Mijn cursus Nima Marketing wordt aangeboden door Saxion en komt van het Nederlandse Instituut voor Marketingopleidingen. Eigenlijk is dit de basis voor iedereen die iets in de marketing wil doen.

Toen ik voor het eerst in Enschede kwam voor de opleiding werd ik opgewacht door een groep van 17 mannen (ook vrouwen hoor) met allerlei verschillende leeftijden. Onze overeenkomst was dat we, of net een overstap hadden gemaakt naar een functie waarbij Marketing belangrijk is, of van plan waren deze overstap te gaan doen. Veel mensen herkenden zich ook in mijn verhaal.

Training

De eerste training werd gegeven door een man die de marketing bij Grolsch verzorgt, echt een man uit de praktijk dus. Hij legde uit wat de basis van marketing is, het begrijpen en interpreteren van de klant en gaf meteen wat voorbeelden uit zijn eigen werk. Ik was erg blij dat ik niet een schriftelijke cursus had gekozen, want dan had ik deze boeiende verhalen en personen moeten missen.

Leren en werken

Het was weer even wennen. Thuis met mijn hoofd in de boeken. Gelukkig is de cursus helder opgezet en is het onderwerp interessant, dus het was voor mij niet heel moeilijk om geconcentreerd te blijven. Omdat de cursus een jaar duurt, valt het thuiswerk ook wel mee. Ik was echt bang dat ik er elke avond mee ander slag moest. Gelukkig is 1,5 avond per week genoeg.


Studie en opleiding

Ik ben zo enthousiast over deze opleiding dat ik zelfs met de gedachte zit te spelen er een hele HBO opleiding aan vast te knopen. Bij navraag bleek dat je zelf vrijstellingen kunt krijgen als je een Nima maketing diploma hebt. Dus dan hoef je niet dubbel te gaan leren.

Op naar nieuw werk

Ik merkte bij solicitatierondes dat ik met een Nima diploma op mijn CV veel gemakkelijker door de brievenronde heenkwam en dat er tijdens gesprekken ook niet meer wordt getwijfeld aan mijn marketingkennis. Uiteindelijk lijk het erop dat ik binnenkort aan de slag kan bij de marketingafdeling van een bedrijf dat consumentenproducten maakt. Ik heb er zin in.
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je misschien ook leuk