Rijbewijs verlopen

Total
0
Shares
Rijbewijs verlopen

Rijbewijs verlopen


Wanneer moet ik mijn rijbewijs vernieuwen

U dient uw rijbewijs te vernieuwen voordat uw rijbewijs verlopen is. Er staat op ieder rijbewijs een datum tot wanneer deze geldig is. Het kopje waaronder u deze datum kunt terug vinden wordt aangegeven door “vernieuwen voor” of “geldig tot”. De datum onder een van deze kopjes geeft aan tot wanneer uw rijbewijs geldig is.

Normaal gesproken dient u uw rijbewijs eens in de tien jaar te vernieuwen. In sommige gevallen wordt er ook een kortere geldigheidsduur afgegeven voor uw rijbewijs. Door medische redenen kan besloten worden dat uw rijbewijs minder dan tien jaar geldig is.

Ook als u ouder bent dan 60 is uw rijbewijs geen 10 jaar meer geldig. Vanaf een leeftijd van 65 jaar is uw rijbewijs nog maar voor een periode van maximaal 5 jaar geldig voordat u een nieuwe moet aanvragen. Als uw rijbewijs verloopt in de periode tussen uw 60ste tot uw 65ste levensjaar dan wordt uw rijbewijs maximaal tot uw 70ste verlengd.


Wat heb ik nodig om mijn rijbewijs te verlengen

Als uw rijbewijs is verlopen en u een nieuw rijbewijs nodig heeft, dan dient u deze persoonlijk af te halen en aan te vragen bij de gemeente waar u staat ingeschreven. Er zijn een aantal dingen waar u aan moet denken als u een nieuw rijbewijs gaat aanvragen en afhalen. Als u een van deze dingen vergeet kunt u geen nieuw rijbewijs krijgen en dient u een andere dag terug te komen.

  • Allereerst heeft u een geldige pasfoto nodig. Er zijn bepaalde eisen die worden gesteld aan een pasfoto voor op uw rijbewijs. Deze voorwaarden zijn bekend bij alle fotografen, laat uw foto dus bij een fotograaf nemen.
  • Neem ook uw huidige rijbewijs mee. Als u een nieuw rijbewijs krijgt dient u uw oude rijbewijs in te leveren bij de gemeente. Over het inleveren van uw oude rijbewijs zijn door heel Europa regels vastgelegd om fraude tegen te gaan. Let er wel op dat u uw oude rijbewijs pas hoeft in te leveren bij het ophalen van uw nieuwe rijbewijs.
  • Ook dient u een geldig legitimatiebewijs mee te nemen om aan te tonen dat u de rechtmatige eigenaar bent van het nieuwe rijbewijs. Neem dus uw paspoort, uw identiteitskaart of geldig rijbewijs mee.
  • Geld om de kosten van uw nieuwe rijbewijs en de aanvraag er van te betalen. De kosten hiervan kunt u bij uw gemeente navragen.

Als u uw rijbewijs heeft aangevraagd bij de gemeente dan kunt u deze na 5 werkdagen weer gaan ophalen. Ook kunt u uw rijbewijs sneller krijgen via een spoedaanvraag maar dit kost wel extra geld. In de tijd dat uw nieuwe rijbewijs in aanvraag is kunt u met uw oude rijbewijs nog de weg op, mits deze nog geldig is.

Wat gebeurt als ik geen nieuw rijbewijs aanvraag

Als uw rijbewijs is verlopen dan dient u direct een nieuwe aan te vragen. Als u bij het verlopen van uw rijbewijs geen nieuw rijbewijs aanvraagt dan mag u niet meer aan het verkeer deelnemen. Zonder rijbewijs mag u geen motorvoertuigen meer besturen, als u dit wel doet krijgt u een fikse boete opgelegd.
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je misschien ook leuk