Rouwverwerking

Total
0
Shares
Rouwverwerking

Rouwverwerking


Wanneer begint rouwverwerking

Direct na het overlijden van een dierbare, komt er enorm veel op je af. Er moet van alles geregeld worden, mensen komen je opzoeken en je wordt omgeven door aandacht en hulp. Sommige beslissingen moeten meteen genomen worden en ook moeten direct officiële instanties geïnformeerd worden. Kortom, je hebt helemaal geen tijd voor jezelf en je verdriet stop je weg.

Pas na de uitvaart en wanneer de bezoekjes van vrienden en familie afnemen, kom je tot aan je rouwverwerking. De grote slag komt ook dan pas en wat zo onwerkelijk leek, wordt werkelijkheid.


Hoe lang duurt rouwverwerking

Deze vraag is niet met één simpel antwoord te beantwoorden. Voor iedereen is de situatie verschillend. Schaam je er echter niet voor, wanneer je na een aantal jaren nog steeds erg emotioneel wordt als iemand informeert over je het overlijden van je dierbare al verwerkt hebt. De overledene maakte een (belangrijk) deel uit van je leven en dat hoef je niet te ontkennen. Ook de leeftijd van de overledene speelt geen rol. Hoewel het normaal is, dat je ouders eerder overlijden dan jij, is het verdriet bij het overlijden van je hoogbejaarde vader of moeder niet minder.

Sommige mensen denken je te kunnen troosten met de opmerking dat de overledene een mooie leeftijd heeft bereikt of geen pijn meer hoeft te lijden. Hoewel heel goedbedoeld, is niets minder waar.

Terug in je dagelijkse ritme

Op een gegeven moment ga je weer terug naar je werk en probeer je de draad weer op te pakken. Je collega’s zullen ongetwijfeld begrip tonen voor je situatie, maar bedenk wel dat je ook met mensen te maken krijgt die jouw situatie niet kennen en heel vriendelijk vragen of je een fijne vakantie hebt gehad omdat je een aantal weken niet op kantoor was.

Om het jezelf niet al te moeilijk te maken, kunt je het beste dergelijke vragen heel kort beantwoorden en dan het contact puur zakelijk houden.

Wanneer je voorheen altijd veel plezier beleefde aan een hobby of een sport, is het van belang dit vooral te blijven doen. Hoewel je deze hobby wellicht samen met de overledene beoefende, is niemand – en vooral jijzelf niet – er bij gebaat als je thuis blijft zitten en je vrienden en kennissen gaat vermijden.

Tot slot

Kort na het overlijden van de dierbare kan zelfs het noemen van zijn of haar naam emotioneel zijn. Ook het bekijken van foto’s is nog heel erg moeilijk. Toch komt er een dag waarop je aan hem of haar kunt terugdenken met een lach op je gezicht in plaats van tranen in je ogen.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je misschien ook leuk