Tandartsassistente opleiding

Total
0
Shares
Tandartsassistente opleiding

Tandartsassistente opleiding


De tandartsassistente opleiding geeft een goede basis waarmee je de tandarts dagelijks goed kunt assisteren. Een tandarts heeft het gewoonlijk erg druk en dus vormt de tandartsassistente het eerste aanspreekpunt voor de patiënt. De tandarts geeft instructies welke de tandartsassistente moeiteloos opvolgt door de juiste instrumenten te overhandigen. De benodigde gereedschappen dienen dan ook steriel te zijn en klaar te liggen voor de tandarts. Daarnaast heeft de tandartsassistente ook de taak om mensen gerust te stellen aangezien niet iedereen het prettig vindt om naar de tandarts te gaan. De tandartsassistente heeft dan ook een veelzijdige maar ook verantwoordelijke baan omdat de tandartsassistente ervoor zorgt dat de behandeling in goede banen wordt geleid.

Omgang met de patiënt

Dagelijks staat de tandartsassistente in contact met patiënten en dus dient de tandartsassistente ook goed met mensen om te gaan. Daartoe krijgt de tandartsassistente binnen de tandartsassistente opleiding een gedegen training aangezien niet iedereen op een zelfde manier reageert op omstandigheden. De comfortabelheid van de patiënt staat daarbij dan ook voorop en dus kan de tandartsassistente de patiënt in iedere omstandigheid kalmeren. Dit is belangrijk binnen het vakgebied van de tandartsassistente aangezien de patiënt tegen de behandeling kan opzien. Hoe om te gaan met patiënten is dan ook van wezenlijk belang. Omdat de tandartsassistente binnen de zorg actief is, moet de tandartsassistente zich houden aan de medische ethiek en sociale wetgeving.


Methodisch werken

De behandeling van een patiënt verloopt in stappen en dus dient de tandartsassistente daarbij op een methodische manier te werken waarbij de tandartsassistente eventueel op aanwijzen van de tandarts precies weet wanneer wat te doen. Uiteraard is dit gewoonte zaak bij het checken en schoonmaken van de tanden, echter ook bij complexe handelingen als zenuwbehandeling, tand verwijdering enzovoorts dient de tandartsassistente stevig in de schoenen te staan door methodisch te werken. De tandarts heeft dus gewoonlijk een goede tandartsassistente nodig om de behandeling goed te laten verlopen en daartoe biedt de opleiding tot tandartsassistente alle basisvaardigheden. Middels een stage kunt je jouw vaardigheden als tandartsassistente compleet maken.

Voorlichting en preventie

Onderdeel van goede tand- en mondverzorging is goede voorlichting van waaruit een stukje preventie uitgaat. Eet gezond snoep een appel zie je dan ook vaak als slogan hangen. De tandartsassistente kan je voorlichten omtrent hoe te handelen met specifieke tand problemen en kan je verder informeren middels brochures. Zodoende levert de tandartsassistente een belangrijke bijdrage aan de gezondheids toestand van de mond en tanden. Ook kan het zijn dat de patiënt een aantal weken de tanden thuis op een speciale manier moet reinigen omdat op die manier een tand verwijdering op een goede manier zonder complicaties kan worden uitgevoerd. De tandartsassistente ligt de patiënt daarbij compleet in.

Toelatingseisen opleiding tandartsassistente

De opleiding tandartsassistente wordt aan het MBO niveau 4 gegeven en daarmee verkrijg je als tandartsassistente bij afronden van de opleiding een belangrijke diploma in handen. Daarmee kun je een mooie toekomst als tandartsassistente opbouwen. Omdat de tandartsassistente veelzijdig is en de tandarts effectief assisteert is de tandartsassistente een veel gevraagd beroep. Ook jij kunt met de opleiding tandartsassistente snel aan de slag. Je kunt de opleiding tandartsassistente MBO niveau 4 aanvangen indien je reeds in het bezit bent van een VMBO diploma binnen de Kader beroepsgerichte, Gemengde of Theoretische leerweg of een overgangsbewijs naar HAVO/ VWO 4.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je misschien ook leuk