Wanneer mag ik de vlag in vlaggenmast hangen

Total
0
Shares
Wanneer mag ik de vlag in vlaggenmast hangen

Wanneer mag ik de vlag in vlaggenmast hangen


Weet U wanneer de vlag mag uithangen? Weet u wanneer u correct vlagt? Weet u ook niet precies wanneer een vlag wel of niet uitgehangen mag worden?

Geschiedenis

Het ophangen van vlaggen is een gebruik dat al door de oude Romeinen is gestart. Toentertijd werd het gebruikt voor het doorgeven van signalen. Later in de middeleeuwen werd een vlag gebruikt als bij veldslagen ter identificatie van de leider. Naarmate veldslagen complexer werden, gingen leiders vlaggen met eigen symbolen gebruiken. Hieruit zijn de verschillende vlaggen van steden en provincies voortgekomen.

Vlaggebruik

Een vlag geldt als een representatief symbool en wordt daarom met een zekere eerbied en respect behandeld. Van land tot land verschilt de etiquette die aangeeft hoe de vlag gehesen of gestreken moet worden.

“Vlaggen” met de Nederlandse vlag.

In Nederland gelden een wettelijk vastgestelde regels met betrekking tot vlaggebruik alleen voor overheidsinstanties. Zij mogen de vlag alleen uithangen bij vastgestelde dagen, bijvoorbeeld Koninginnedag en bevrijdingsdag. Alleen bij verjaardagen van de koninklijke familie wordt ook de wimpel uitgehangen

  • De vlag dient binnengehaald te worden voor zonsondergang
  • De vlag mag de grond niet raken
  • Er worden geen versieringen of toevoeging aan de vlag gedaan
  • Op een dag van rouw dient de vlag halfstok te hangen


Ik wil een vlag bij mijn bedrijf ophangen

Wilt u als bedrijf een vlag voor uw pand. Dan gelden hiervoor niet de regels van de Nederlandse vlag. Bedrijfsvlaggen kunnen ook in de nacht blijven hangen. Het is belangrijk rekening te houden met eventuele overlast die de vlag kan veroorzaken door het geluid van het klapperen in de nacht zodat de vlag mensen niet uit hun slaap houdt. Ook dient rekening te worden gehouden met vandalisme. Vlaggen zijn vaak een gewild object om in de nacht buit te maken, zeker gezien de vlaggenmasten prijzen van tegenwoordig.

Hoe minimaliseer ik het geluid?

Een vlag maakt op twee manieren geluid, door het geklapper van de vlag en het tikken van de vlaggenlijn tegen de mast.

Met een baniermast

Het geklapper van de vlag is te minimaliseren door middel van een baniermast. Dit een horizontale as aan de top van de vlag. Dit zorgt er voor dat de vlag ook zonder wind goed zichtbaar is. Daarnaast verminderd dit het klapperen van de vlag.

Met een inwendige vlaggenlijn

De inwendige vlaggenlijn bevindt zich aan de binnenkant van de mast en komt naar buiten ter hoogte van de onderkant van de vlag. Dit heeft als voordeel dat er geen lijn tegen de mast aan kan slaan. Een inwendige vlaggenlijn is eenvoudig te voorzien van een anti-diefstalsysteem. Lees daarvoor verder bij vandalisme

Hoe voorkom ik vandalisme en diefstal bij mijn vlag?

U wilt toch ook niet dat jongeren en ‘s nachts met uw vlag vandoor gaan? Dit is te voorkomen met een vlaggenmast met inwendige vlaggenlijn en anti-diefstal systeem. Dit systeem zit in elk geval op de ddurdere vlaggenmasten. Er zijn echter ook goedkope vlaggenmasten die een diefstal beveiliging hebben.

Als de vlaggenlijnen aan de binnenkant van de vlag loopt en alleen te ontgrendelen is met een sleutel, is deze niet toegankelijk voor dieven en is daarmee goed beveiligd. Een vlag met inwendige vlaggenlijn is het beste te combineren met een kantelvoet, zodat de top goed toegankelijk is voor onderhoud en verwisselen van de vlag.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je misschien ook leuk