Zwangerschapsuitkering, hoe is dat geregeld

Total
0
Shares
Zwangerschapsuitkering, hoe is dat geregeld

Zwangerschapsuitkering, hoe is dat geregeld


Uitkering snel geregeld voor onbezorgd zwangerschapsverlof

Ben je zwanger dan zal je lichaam vele veranderingen ondergaan. Je moet voorzichtig zijn met wat je doet en moet letten op voeding en beweging. Ook binnen je werk moet een en ander worden aangepast, zodat je het kind optimaal kunt beschermen en het voldoende gelegenheid geeft om volledig normaal te groeien. Vanaf welk moment moet je met je werkgever praten en hoe is het zwangerschapsverlof verder geregeld?


Wanneer moet je zwangerschapsverlof aanvragen

Om met verlof te kunnen gaan dien je tijdig de zwangerschap met je werkgever te overleggen. Je bent door de begeleidend arts of bakervrouw op een bepaalde datum uitgerekend en dat vormt de basis voor wanneer jij met verlof kunt gaan. De werkgever moet twee weken voordat je met verlof wilt de aanvraag hebben gedaan bij het UWV. Zo wordt tijdig alles geregeld zodat jij ongestoord met verlof kunt gaan. Ga op tijd met je werkgever om tafel zitten zodat je een en ander kunt regelen. Voor het indienen van de uitkeringsformulieren dient een doktersverklaring de aanvraag te begeleiden.

Gepaste werkomstandigheden

Een belangrijk aspect om te bespreken met je werkgever zijn de werkzaamheden. Wat moet je doen voor de werkgever en onder welke arbeidsomstandigheden moet het gebeuren. Sommige arbeidsomstandigheden kunnen negatieve gevolgen hebben voor de ongeboren vrucht. Je mag bijvoorbeeld niet met chemische middelen in contact komen of zwaar fysiek werk doen. Zorg ervoor dat je gepast of ander werk binnen het bedrijf mag doen ter bescherming van het kind. Ga hiervoor reeds in het beginstadium van je zwangerschap praten met je werkgever zodat je alles voor een gezonde zwangerschap doet.

De termijnen binnen het verlof

Het zwangerschapsverlof is opgedeeld in twee fases waarbij je voor de uitgetelde datum enige speling hebt hoe lang je je op de bevalling gaat voorbereiden. Denk aan het volgende:

  • je mag minimaal vier tot maximaal zes weken voor de bevalling met verlof gaan. Het geeft je de mogelijkheid om mentaal en fysiek voor te bereiden op de geboorte. Daarnaast vormt het een belangrijke en soms kritische fase;
  • je moet tien weken rust nemen na geboorte. Dit is inclusief de weken dat het kind te laat wordt geboren. Je hebt de periode nodig om voldoende te herstellen waarnaast je tijd krijgt met het pas geboren kind.


Wie betaalt jouw loon door

Je krijgt je loon in principe via je werkgever echter er is sprake van een uitkering. Zolang je recht hebt op de uitkering ontvangt de werkgever via het UWV de uitkering overeenkomstig de WAZO regeling. Het betreft een 100% doorbetaling van je laatstverdiende loon en dus hoef je je financieel geen zorgen te maken. Heb je wegens omstandigheden meer tijd of speciale zorg nodig dan kan het voorkomen dat je tijdelijk in de ziektewet gaat zodat je voldoende tijd hebt om te herstellen.

Langdurige ziekte

Soms kan de bevalling dermate grote gevolgen hebben dat je geruime tijd de ziektewet ingaat. Kom je wegens zwangerschap in de ziektewet dan heb je tot op een jaar recht op 100% van het laatstverdiende loon. Dat betekent dat je voldoende tijd krijgt om compleet te herstellen, waarnaast de werkgever ook niet aanvullend wordt belast. Het kan zijn dat je enige werkzaamheden passend bij je capaciteiten moet uitvoeren binnen de onderneming omdat de Wet Verbetering Poortwachter dit voorschrijft.

Kun je worden ontslagen

Ontslag wegens zwangerschap is geen wettelijke ontslagreden en dus mag je daarom niet worden ontslagen. Daarnaast geldt eveneens dat je binnen twaalf weken na zwangerschap geen ontslag mag krijgen. Uiteraard zijn er uitzonderingen zijnde:

  • ontbinding van het arbeidscontract omdat je het zelf wenst. Je wilt alle tijd aan het kind geven;
  • er is een dringende reden waardoor je op staande voet wordt ontslagen;
  • de onderneming gaat failliet.

Word je ontslagen tijdens je zwangerschap schakel dan altijd juridisch advies in.

Lees verder suggesties:

Op hoeveel WIA uitkering kun je rekenen (met voorbeelden)

Maximumdagloon en loongrens als beperking op de uitkering

Bij ziekte moet je loon worden doorbetaald

Hoeveel WAJONG uitkering kun je krijgen (met voorbeelden)

Een WGA uitkering, wat houdt het in en hoeveel krijg je?

Artikel partner:

Waar krijg je mee te maken bij een uitkeringsaanvraag?
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je misschien ook leuk