Duurzaam ondernemen

Total
0
Shares
Duurzaam ondernemen

Steeds meer ondernemers zijn bewuster bezig en gaan maatschappelijk verantwoord ondernemen. Ze zijn begaan met het milieu en kijken verder dan alleen de financiën. Uiteindelijk zijn ze namelijk afhankelijk van meer zaken dan alleen het geld. Je hebt je omgeving nodig, de medewerkers en het is dan ook verstandig dat je als ondernemer je steentje bijdraagt aan een betere samenleving. Het duurzaam ondernemen is dus iets waar veel ondernemers naar streven. Wat duurzaam ondernemen precies is? Het is niks anders dan dat je alle kansen benut om te streven naar een beter milieu en meer welzijn van de medewerkers en de maatschappij. Hierbij moet je niet denken aan de wetten en regels die je opgelegd zijn door de overheid. Duurzaam ondernemen gaat nog een stapje verder.

Ga voor een beter milieu

Om het milieu te sparen, kun je een aantal dingen doen binnen je bedrijfsactiviteiten. Je hebt natuurlijk de wettelijke verplichtingen. Zo moet je onder andere gevaar en hinder beperken. Dit is tevens goed voor het welzijn van je medewerkers. Verder moet je je afval scheiden. Dit gebeurt nog te vaak niet. Het enige wat je hoeft te doen, is de juiste afvalemmer kopen en ervoor zorgen dat er meerdere vakken zijn. Zet er papier, plastic en overig afval op en je weet zeker dat je medewerkers het afval gaan scheiden. Verder moet je besparen op energie. Door een slim energieplan te maken, krijg je in kaart op welke punten je nog energie kunt besparen. Het is tevens voordelig om zakelijke energie af te nemen. Een zakelijke energieleverancier als Gazprom Energy kan jou helpen bij het besparen op energiekosten. Tot slot moet je een goed vervoermanagement hebben. Dit zijn de dingen die in de wet zijn vastgelegd. Wil jij een stap verder, dan ga jij kijken of je iets met de producten en diensten kunt doen die jij levert. Is het bijvoorbeeld mogelijk om minder materiaal te gebruiken of kun je restafval hergebruiken? Geef adviezen aan klanten over hoe ze op een duurzame manier gebruik kunnen maken van het product en bekijk wat er eventueel mogelijk is met afspraken met leveranciers.

Welzijn van medewerkers

Bij het welzijn van medewerkers is het eigenlijk precies hetzelfde. Er zijn een aantal dingen die je verplicht moet doen en een aantal dingen waar je zelf voor kunt kiezen als je duurzaam wilt ondernemen. Het is belangrijk dat je ruimte biedt voor inbreng, ontwikkeling en verantwoordelijkheid van je medewerkers. Wil je een stapje verder gaan? Denk dan ook eens aan de preventie van ziekteverzuim en stimuleer gezondheid van medewerkers.

Welzijn van de maatschappij

Dan heb je ook nog het derde puntje: welzijn van de maatschappij. Wil je duurzaam ondernemen, dan kun je een aantal dingen doen. Je kunt ervoor zorgen dat je diervriendelijk produceert en dat je de producten geschikt maakt voor mensen met een beperking. Dit is heel product gerelateerd, maar er zijn ook een aantal dingen die je kunt doen rondom je bedrijf. Zorg bijvoorbeeld voor genoeg groen rond je bedrijf en ondersteun buurtactiviteiten. Tot slot kun je nog een stapje extra doen. Geef WAO-ers en mensen met een beperking de kans om bij jou te werken, bied stageplaatsen aan en zet diensten of faciliteiten in voor maatschappelijke doelen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je misschien ook leuk