Hoe scoor ik hoog op een assessment door te oefenen?

Total
0
Shares
Hoe scoor ik hoog op een assessment door te oefenen?

Hoe scoor ik hoog op een assessment door te oefenen?


Gratis tips om hoger te scoren op een assessment lees je hier!

Wil je hoger scoren op een assessment om een grotere kans op een baan te maken? In dit artikel staan een aantal tips om een veel hogere score te behalen.

Een assessment oftewel een psychologische test bestaat uit een component intelligentietest en een component persoonlijkheidstest. Beiden worden gebruikt om in te schatten wat voor persoon je bent.


Oefenen voor een assessment

Je kunt hogere scores halen bij de intelligentie tests door te oefenen. Er zijn verschillende sites waarop je deze oefeningen kunt vinden. Er zijn natuurlijk eindeloos veel oefeningen en tests te bedenken, maar in de praktijk is er maar een beperkte hoeveelheid tests die daadwerkelijk gebruikt worden.

Figuurreeksen

Bij figuurreeksen zie je een 4-tal figuren waarin telkens iets verandert. Uit 4 mogelijke antwoorden moet je degene kiezen die het beste als 5e in de serie past. Dek om te beginnen de antwoorden af en kijk wat de verandering is in de figuren. Vaak wordt gebruik gemaakt van een van onderstaande veranderingen, dus kijk of je die herkent.

 • Hoek verandering
 • Aantal hoeken
 • Positieverschuiving
 • Kleurverandering

Daarnaast heb je figuurreeksen waarbij er geen ontwikkeling in de reeks zit maar de gemeenschappelijke deler moet worden gevonden. Hierbij heb je op voorhand wel de antwoorden nodig. Hierbij kunt je letten op

 • (hoek van de)arcering
 • Vorm van de figuren
 • Hoek van figuren ten opzichte van elkaar
 • Scherpe, stompe op rechte hoeken
 • Aantal hoeken
 • evenwijdige lijnen

Getallenreeksen

Bij getallenreeksen worden er meestal 6 getallen gegeven, waarna jij de volgende twee moet bepalen. Ook hierbij zijn een aantal patronen te herkennen. Laat bijvoorbeeld op de volgende zaken

 • Oplopend, Vermenigvuldigen, kwadrateren
 • Combinatie van bovenstaande
 • twee reeksen door elkaar (1e,3e,5e getal is een reek. 2e,4e,6e getal is reeks

Handig is om op het papier boogjes te zetten tussen de getallen om de veranderingen te kunnen vinden. Zo is vooral bij ingewikkeldere reeksen snel het verband te vinden.


Fouten tijdens assessment

Een assessment dag is belangrijk voor de selectie. Let daarom op de volgende punten die invloed kunnen hebben op het resultaat.

Zelfingenomen zijn

Denk niet te gemakkelijk over een assessment. Het maakt je nonchalant en arrogant. Hierdoor is de kans op fouten groter, en kun je de verkeerde indruk wekken.

Verzorging

De eerste indruk is erg belangrijk, zorg daarom dat je er goed verzorgd uitziet. Iemand die zichzelf niet goed verzorgt zal zijn werk ook niet goed verzorgen is vaak de indruk.

Negatieve punten

Soms zijn sollicitanten erg negatief over zichzelf. Geloof in jezelf en wees positief. Dit maakt een betere indruk en geeft aan dat je een positieve instelling hebt. Negatieve punten blijven bij de interviewer gemakkelijker hangen dan positieve, dus hebben een grote invloed. Dit betekent niet dat je geen minpunten mag hebben. Door aan te geven dat je je bewust bent van dit minpunt en weet hoe je ermee om moet gaan, geef je zelfkennis en vermogen tot leren aan.

Initiatief

Door alles over je heen te laten komen en geen initiatief te tonen kom je ongeinteresseerd over. Neem dus initiatief, stel vragen en laat zien dat je van aanpakken weet.

Te aanwezig

Initiatief nemen is goed, maar je hoeft jezelf niet te overschreeuwen. Dit komt geforceerd over en wekt irritatie. Neem dus af en toe wat gas terug en luister naar anderen.
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je misschien ook leuk