Schaatsen kopen

Total
0
Shares
Schaatsen kopen

Schaatsen kopen


Schaatsen kopen | Waarop moet ik letten?

Schaatskoorts?

Begint het bij u al te kriebelen? Bij de aanblik van bevroren sloten en vaarten begint bij menig Nederlander het bloed sneller te stromen. Met een ware run op nieuwe schaatsen tot gevolg. U bent dus zeker niet de enige die staat te trappelen om de schaatsen aan te trekken en erop uit te gaan. Wees er dus op tijd bij met het aanschaffen van uw schaatsen om grote teleurstellingen te voorkomen!

Daarbij is het handig om te weten waarmee je rekening moet houden bij het kopen van schaatsen. De volgende tips kunnen u helpen snel de juiste schaats te kiezen.: waarop moet je letten als je schaatsen gaat kopen?


Pasvorm

Laat uw schaatspret niet bederven door verkeerde schaatsen! U zult de eerste niet zijn die eenmaal met nieuw aangeschafte schaatsen op het ijs tegen een grote teleurstelling aanloopt. Blaren, onderkoelde tenen, knobbels op de voeten, blessures; ze kunnen uw dagje op het ijs flink vergallen. Gelukkig zijn dit soort klachten makkelijk te voorkomen door de juiste maat schaatsen te kopen.

Niet te ruim!

Een veelgemaakte fout bij het kopen van schaatsen is dat mensen schaatsen “op de groei” kopen of extra sokken aantrekken om ruimte op te vullen. Dit heeft tot gevolg dat u minder steun heeft, weinig gevoel op het ijs en in veel gevallen koude voeten. Bovendien is de kans groot dat uw voet gaat schuiven in uw schaats. Gevolg: nare blaren.

Niet afknellen

Schaatsen mogen best strak zitten, dat geeft veel steun en gevoel op het ijs. Zorg er wel voor dat uw voeten voldoende bloedtoevoer krijgen! Te kleine of te strakke schaatsen kunnen ijskoude voeten en knobbels op de voeten veroorzaken.

Ondersteuning enkel

Beginnende schaatsers zwikken vaak door tijdens het schaatsen. Dat komt doordat ze het zwaartepunt van hun lichaam niet boven hun ijzers weten te plaatsen. Veel oefenen kan dit verhelpen, maar voor recreanten komt dat er zelden van. In deze gevallen kunnen hoge schoenen tot boven de enkel uitkomst bieden. U heeft dan meer balans, maar de hoge schoenen beperken u wel in bewegingsvrijheid, wat ten koste gaat van de ideale schaatsbeweging.

Waarvoor ga je de schaatsen gebruiken?

Bedenk waarvoor u de schaatsen gaat gebruiken. Er is nogal wat verschil tussen schaatsen op bevroren stadsvijver en het schaatsen van tochten.

Kleine afstanden, vijvers en dergelijke

Wanneer u schaatsen wilt gebruiken voor korte stukjes of wilt schaatsen op een ijshockeyveld dan is de ijshockeyschaats of kunstschaats de juiste schaats voor u. Deze schaatsen hebben korte ijzers, waardoor ze erg wendbaar en veelzijdig zijn.

Lange afstanden en tochten

Voor langere afstanden of toertochten moet u noren hebben. Deze schaatsen hebben lange ijzers, waardoor het glijvermogen groot is. Nadeel is dat wendbaarheid op deze schaatsen klein is. Bovendien mogen deze schaatsen niet worden gebruikt op een ijshockeybaan.
Er zijn verschillende soorten noren te koop:
* hoge noren: schaats hoog op de ijzers, veel “reach”
* lage noren: schaats dichtbij het ijs, wat handig is voor uw evenwicht
* comfortnoren: hoge schoen tot over de enkel voor balans en steun. Ideaal voor beginnende schaatsers.
* Klapschaatsen: de ijzers scharnieren aan de voorkant, waardoor de ijzers per slag langer contact houden met het ijs. Wanneer u voldoende balans hebt en een goede zijwaartse afzet, dan kan een klapschaats de moeite waard zijn.

Bekende merken noren zijn:

* Viking
* Zandstra
* Raps
* Nijdam
Wat u ook kiest, met goede en passende schaatsen is een mooie tijd op het ijs verzekerd. Veel succes met het kopen van uw ideale schaats!
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je misschien ook leuk