Tijdschakelaar instellen met losse pinnetjes

Een tijdschakelaar is een handig apparaat waarmee je elektrische apparaten automatisch kunt in- en uitschakelen op vooraf ingestelde tijden. Dit kan energie besparen, de levensduur van apparaten verlengen en extra veiligheid bieden. In deze blogpost leggen we uit hoe je een tijdschakelaar instelt met losse pinnetjes, stap voor stap.

Wat is een tijdschakelaar met losse pinnetjes?

Een tijdschakelaar met losse pinnetjes is een mechanische timer die werkt door kleine pinnetjes in te stellen op een draaiende schijf. Deze schakelaar heeft meestal een 24-uurs cyclus, waarbij je de pinnetjes kunt plaatsen op de tijden waarop je wilt dat het aangesloten apparaat aan- of uitgaat. Dit type tijdschakelaar is eenvoudig te gebruiken en vereist geen ingewikkelde programmering.

Voordelen van een tijdschakelaar

 1. Energie-efficiëntie: Bespaar energie door apparaten alleen te laten werken wanneer dat nodig is.
 2. Veiligheid: Verhoog de veiligheid door lampen of andere apparaten automatisch in te schakelen wanneer je niet thuis bent.
 3. Gemak: Automatiseer dagelijkse taken zoals het aanzetten van verlichting of het regelen van een aquarium.

Stappen om een tijdschakelaar in te stellen

1. Voorbereiding

Voordat je begint met het instellen van de tijdschakelaar, zorg ervoor dat je de gebruiksaanwijzing hebt gelezen en de volgende items bij de hand hebt:

 • Tijdschakelaar met losse pinnetjes
 • Elektrisch apparaat dat je wilt aansluiten
 • Stopcontact in de buurt

2. De tijd instellen

 1. Huidige tijd instellen: Draai de wijzerplaat van de tijdschakelaar zodat de pijl naar de huidige tijd wijst. Dit helpt de schakelaar om de juiste tijden te weten voor het in- en uitschakelen van het apparaat.

3. De pinnetjes plaatsen

 1. Pinnetjes toevoegen: Bij de meeste tijdschakelaars met losse pinnetjes zijn de pinnetjes in twee kleuren: één kleur voor ‘aan’ en een andere voor ‘uit’. Plaats de pinnetjes op de gewenste tijdstippen op de wijzerplaat. Bijvoorbeeld, als je wilt dat een lamp om 18:00 uur aangaat en om 23:00 uur uitgaat, plaats je een ‘aan’-pinnetje bij 18:00 en een ‘uit’-pinnetje bij 23:00.

4. Schakelaar aansluiten

 1. Apparaat aansluiten: Steek de stekker van het apparaat dat je wilt regelen in het stopcontact van de tijdschakelaar. Zorg ervoor dat het apparaat is ingesteld op de ‘aan’-positie, zodat de tijdschakelaar het kan in- en uitschakelen.
 2. Tijdschakelaar in stopcontact plaatsen: Steek de tijdschakelaar in een stopcontact. Zorg ervoor dat de tijdschakelaar correct en stevig is aangesloten.

5. Test de instelling

 1. Testen: Om te controleren of de tijdschakelaar correct is ingesteld, draai de wijzerplaat handmatig langs de ingestelde tijden en kijk of het apparaat aan- en uitgaat zoals gepland. Dit helpt om ervoor te zorgen dat de pinnetjes op de juiste manier zijn geplaatst en dat de schakelaar goed werkt.

Tips voor optimaal gebruik

 • Plaatsing van de tijdschakelaar: Zorg ervoor dat de tijdschakelaar en het apparaat zich op een veilige plek bevinden waar ze niet worden blootgesteld aan water of extreme temperaturen.
 • Regelmatig controleren: Controleer periodiek de instellingen van de tijdschakelaar om ervoor te zorgen dat alles nog steeds naar behoren werkt.
 • Noodstroomvoorziening: Houd er rekening mee dat mechanische tijdschakelaars geen batterijback-up hebben. Bij stroomuitval moet je de tijd opnieuw instellen.

Conclusie

Het instellen van een tijdschakelaar met losse pinnetjes is een eenvoudige en effectieve manier om elektrische apparaten te automatiseren en energie te besparen. Door de stappen in deze blog te volgen, kun je gemakkelijk je eigen tijdschakelaar instellen en genieten van de voordelen van een geautomatiseerd huis. Of het nu gaat om verlichting, aquaria, of andere apparaten, een tijdschakelaar helpt je om je dagelijkse routines soepeler en efficiënter te laten verlopen.

Dit vind je misschien ook leuk