Wat is geluid?

Total
0
Shares
Wat is geluid?

Wat is geluid?


Wat is geluid eigenlijk precies en hoe plant het zich voort?

Geluiden zijn trillingen in de lucht die door gezonde oren waargenomen kunnen worden. In dit geval gaan we uit het medium ‘lucht’. Wanneer een voorwerp geluid produceert worden de luchtdeeltjes in de omgeving samengeperst. Hierdoor neemt de luchtdruk ter plaatse toe. Deze samengeperste luchtdeeltjes botsen met omliggende deeltjes, zo geven ze hun energie door. Wanneer bijvoorbeeld een gitaarsnaar in beweging wordt gebracht zorgt de trilling van de snaar ervoor dat de omgevende lucht in beweging wordt gebracht. Als de lucht rechts van de gitaar kijkt, dan veroorzaakt de heen en weer trillende snaar bij het naar rechts gaan voor verdikkingen en bij het naar links gaan voor verdunningen in de lucht. Dit gebeurt ook wanneer een TV sound system of een speaker in trilling wordt gebracht.Wanneer hoor je geluid?

Geluid is hoorbaar als de trillingen elkaar op voldoende snelheid opvolgen en de geluidsbron de mogelijkheid heeft uiteindelijk genoeg geluidsenergie door te geven aan het oor. Of dit ook daadwerkelijk lukt is afhankelijk door welk medium het geluid zich moet begeven. Dit kan door bijvoorbeeld lucht of water, maar ook door een muur of een deur. In een vaste stof plant het geluid zich sneller voor dan in een vloeistof, in de lucht gebeurt dit nog minder snel. In een vacuüm omgeving kan geluid zich helemaal niet voortplanten.

Sommige geluiden hebben de karakteristieken van een klant, zoals bij muziek. Echter zijn er ook geluiden die geen klankkarakter hebben, zoals vuurwerk dat afgaat. Dit geluid wordt ook wel impulsgeluid genoemd. Dit soort geluiden hebben een zeer snelle stijgtijd en zijn over het algemeen erg hard. De combinatie van deze twee zorgen ervoor dat de mens hiervan schrikt.
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je misschien ook leuk