Cloud computing

Total
0
Shares
Cloud computing

Cloud computing


Beschikt U over alle kennis en ervaring om ook uw cloud computing succesvol binnen uw organisatie te integreren? Waarschijnlijk niet. Het model waarbij via een computernetwerk gedeelde aanpasbare computer middelen via vraag en aanbod beschikbaar gesteld kunnen worden, wordt cloud computing genoemd.

Onder computer middelen wordt verstaan het netwerk zelf, de servers, de centrale opslag capaciteit, overige applicaties en diensten. Deze manier van werken is zonder meer optimaal geschikt binnen een enkel bedrijf echter ook wereldwijde toepassingen maken van cloud computing gebruik. Het internet biedt supersnelle toegang tot de centrale server en de interactie tussen de server provider en u als “tijdelijke” gebruiker maakt dan ook optimaal gebruik van de diensten die de aanbieder via cloud computing aanbiedt. De aanbieder heeft daarmee een centrale server welke wereldwijd toegankelijk is en dus eenvoudig beheersbaar is. Op kleine schaal maakt ieder bedrijf tevens gebruik van cloud computing aangezien werkstations een interactie hebben met de centrale server. Wilt u binnen uw organisatie van cloud computing gebruik maken, danwel diensten via cloud computing aanbieden schakel dan erkende spelers zoals:

  • Switch.nl
  • Sessence.nl
  • Livedrive.com
  • Microsoft

Packet switching concept

De uitwisseling van informatie of programmatuur tussen een server en een workstation wordt ook wel het packet switching concept genoemd, waarbij het niet meer duidelijk is welke weg de data aflegt om van server naar het werkstation te komen en visa versa. Binnen cloud computing wordt dan ook niet meer gesproken over verbindingswegen echter gaat het om infrastructuren die worden gebruikt om de juiste informatie te verkrijgen en om digitale pakketjes te versturen. Een veel toegepaste vorm van cloud computing is het SaaS oftewel Software as a Service waarbij de applicatie volledig onder beheer en controle van de verstrekker staat, terwijl de gebruiker geen invloed kan uitoefenen op de versterkte service. Denk daarbij aan bedrijven met moderne datacentra waarin u als gebruiker via webdiensten uitgebreid gebruik van kunt maken. Door SaaS en het wereldwijde internet is cloud computing dan ook in een sneltreinvaart gekomen.


Cloud applicaties en platforms

Een cloud applicatie is zeer belangrijk voor uw onderneming om bij werkstations te gebruiken aangezien het internet een supersnelle verbinding geeft waarnaast applicatie – applicatie verbindingen veelal gratis zijn. Het enige wat u dan hoeft te doen is de benodigde software te downloaden om daar dan gebruik van te kunnen maken. Feitelijk kunt u de software niet aanpassen aangezien het onder beheer staat van de SaaS leverancier. Denk bijvoorbeeld aan webmail, skype en andere wereld wijde applicaties die ook voor het zakelijke verkeer worden toegepast. Naast SaaS bestaat ook het Platform as a Service oftewel PaaS waarin een reeks van diensten aan de professionele technische partij worden geleverd.

Zorgeloos werken met cloud computing

Het netwerkbeheer (framework en infrastructuur) is in handen van de dienstverlener terwijl de gebruiker van de reeks aan applicaties gebruik kan maken. Wilt u ook weten hoe uw organisatie gebruik kan maken van cloud computing middels applicaties en platforms, maak dan een afspraak met een erkende leverancier.

Cloud infrastructuur en Wifi

Het aanbod van virtualisatie en/ of hardware integratie in uw systeem houdt in dat u de vrijheid krijgt over de hardware. U dient kennis te hebben van de servers, de centrale harde schijf, het netwerk alsmede aanverwante infrastructuur als de telefoon. U als ondernemer heeft daarmee zelf het systeem in handen en daarom dient u ook verstand van zaken te hebben. Veelal betekent dat één of meerdere personen binnen uw organisatie verantwoordelijkheid dragen over de correct uitvoering van de Infrastructure as a Service (IaaS). Traditioneel zal dan een WLAN netwerk aangelegd moeten zijn om gebruik te maken van het systeem, echter indien er een Wifi oftewel Wireless Fidelity as a Service (WaaS) wordt toegepast dan worden de data pakketten tussen de centrale server en het workstation via de cloud online uitgewisseld. Voor het effectief integreren van IaaS en WaaS ten behoeve van cloud computing binnen uw organisatie is het verstandig om de diensten van een goede software partij in te schakelen.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je misschien ook leuk