Is het bloggen dood?

Total
0
Shares
Is het bloggen dood?

Is het bloggen dood?


Met de opkomst van het internet is de mogelijkheid om teksten met elkaar te delen groter geworden. Steeds meer mensen houden een blog bij om zo hun vrienden en bekenden op de hoogte te houden van hun wel en wee. Maar ook om anderen, bloggers en/of netsurfers, te laten delen in hun leven. De wereld wordt kleiner, want de communicatielijnen zijn korter, maar tegelijkertijd wordt ze ook groter. We kunnen in een paar seconden heel de wereld over en van alles weten over wat er aan de andere kant van de aardbol speelt. Vrienden die emigreren of reizen kunnen we gemakkelijk blijven volgen. Een afscheid is niet meer definitief.

Informatie over bloggen

Vandaag vroeg ik me opeens af of er een theorie zit achter het bloggen en wat de ontstaansgeschiedenis er precies van is. Omdat ik me niet geroepen voel om er een hele literatuurstudie aan te wijden, besloot ik het medium te gebruiken waar het blog op bivakeert als bron te gebruiken. Het world wide web. Ik googelde met verschillende trefwoorden, maar kwam niet veel informatieve hits tegen. Veel artikelen met blogtips. Ook las ik dat bedrijven de blogmarkt ontdekt hebben en dat er zijn geruchten dat bloggen ‘dood’ is en dat met op het moment meer aan Facebook doet. Maar misschien ligt dat wel aan hoe ik bekend sta bij Google. Ik heb namelijk via een filmpje dat op facebook circuleert vernomen dat een ieder van ons andere hits krijgt. Je kan dus zoeken wat je wil, de google robots bepalen wat je te zien krijgt. Maar goed, dat is een ander verhaal. De meeste informatie vond ik op Wikepedia en de site van Ehio Media. Dit artikel is een samensmelting van deze twee bronnen en mijn eigen ervaringen. ik schrijf dit niet op de officiele manier met voetnoten enzo. Maar om beschuldigingen van plagiaat te voorkomen noem ik de bronnen en mijn zoekwijze wel. Heb wel op sites van universiteiten gezien dat er veel onderzoeken naar social media zijn. Maar een eenvoudig en simpel artikel vind je (of ik) in ieder geval niet bij de eerste hits.


Voordelen van bloggen

Bloggen, hoe staat het er daar eigenlijk mee? Zelf schrijf ik al jaren op blogs. Eerst anoniem, toen onder mijn eigen naam. Bestaat er een theorie achter bloggen en wat is er te vinden op het net? Het medium voor het blog bij uitstek? Natuurlijk ben ik het meest benieuwdst naar het bloggen in Nederland. Ik surf naar google en typ bloggen in en ‘pagina’s zoeken in het Nederlands’. De eerste bruikbare hit die ik krijg is van de site Frankwatching. Een artikel genaamd ‘Bloggen voor beginners (1). Het artikel is van 29 september 2005! Zou het bloggen dan toch dood zijn? Zijn de geruchten waar? Ongerust zoek ik verder op de pagina en vind daar tot mijn geruststelling een stuk van Elja Daee van 14 juni 2011 ‘de beste blogtips: voor bloggers, door blogger’ waarin gesteld wordt dat bloggers nog wel degelijk bestaan. Dat is een hele geruststelling. Zeker voor een blogger als ik.

Natuurlijk kent het bloggen veel voordelen. Daee noemt de volgende:

  • Je kan makkelijk artikelen op het internet zetten.
  • Het is een openbaar dagboek en daarmee een persoonlijk medium
  • Kennis van techniek is niet belangrijk
  • Kost niet veel geld

Geschiedenis en toekomst van bloggen

Het concept van een weblog of een groepsweblog is ontstaan uit de ‘online dagboeken’ die mensen vanaf 1994 begonnen bij te hou John Barger heeft het woord weblog bedacht op 17 december 1997. Het ging namelijk om het ‘loggen van wat er op het web gevonden werd’. Het woord ‘blog’ werd bedacht door Peter Merholz die bij wijze van grap het woord weblog schreef als we blog in de zijbalk van zijn weblog rond mei 1999.

Wat leuk is van bloggen, is dat je op een gegeven moment een vast publiek hebt. Een klein of groot clubje mensen leest wat jij schrijft. Dat stimuleert. Sommige mensen bloggen puur voor zichzelf. Om te delen wat ze die dag hebben meegemaakt. Andere doen het vanuit zakelijk oogpunt of om om geld te verdienen. Dan is er ook nog de groep ontluikende schrijvers. Die hoopt op een dag door een uitgever ontdekt te worden.

Zelf zou ik niet meer zonder bloggen kunnen leven en ik hoop dan ook van harte dat het medium nog een lang leven beschoren is. Andere sociale media zijn leuk. Maar bloggen is en blijft het leukste medium bij uitstek.
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je misschien ook leuk