Touchscreen laptops

Total
0
Shares
Touchscreen laptops

Touchscreen laptops


Voordelen van touchscreen laptop

Het woord legt eigenlijk al uit wat het is, een touchscreen laptop is een laptop dat alleen bestaat uit een scherm waar u met uw vingers op kunt tikken. Door op het scherm te tikken kunt u typen, scrollen of ergens op klikken.

Een groot voordeel van een touchscreen laptop tegenover een normale laptop is dat hij vaak lichter en kleiner is omdat er geen toetsenbord nodig is. Verder heeft u functies door het touchscreen wat u op een normale laptop niet heeft. Ook gaan dingen als in en uitzoomen vaak makkelijker met een touchscreen laptop omdat u dit kunt doen door op het scherm te tikken.


Tablet PC

Een touchscreen laptop wordt ook wel een tablet PC genoemd en moeten we niet verwarren met de normale tablet. De tablet pc bestond al voor de tablet zoals we die vandaag de dag kennen. Het voornaamste verschil tussen een touchscreen laptop en een tablet, is dat u bij een touchscreen laptop meerdere externe aansluiten poorten heeft zoals bijvoorbeeld USB poorten. Op een touchscreen laptop kan in princiepen ieder hardware apparaat worden aangesloten wat ook op een normale laptop kan worden aangesloten.

Verschillende schermen touchscreen laptop

Voor touchscreen laptops worden twee verschillende soorten touchscreens gebruikt. Ze gebruiken een resistief (van het Engelse woord: resistive) touchscreen en een capacitief touchscreen. Beide touchscreen schermen werken op een andere manier en nemen beide hun eigen voor en nadelen met zich mee.

Resistief touchscreen

Een resistief touchscreen is erg gevoelig voor aanraking, je kunt dit soort touchscreen ook met alle voorwerpen bedienen, als iets tegen het scherm aankomt wordt het als een beweging gezien. Een groot voordeel is dat je hierdoor erg nauwkeurig te werk kunt gaan. Ook zijn de resistieve beeldschermen goedkoper om te maken en dus zijn de producten prijstechnisch voordeliger. Een aantal nadelen van resistieve touchscreens is dat ze snel slijten waardoor de beeld kwaliteit achteruit gaat, ook heb je erg veel last van spiegeling als de zon op het scherm schijnt. Ook komt het vaak voor dat u ergens klikt waar dat niet de bedoeling was omdat u met iets tegen het scherm aankwam. Een ander veel voorkomend probleem is dat de software niet soepel werkt waardoor het gebruik van het touchscreen scherm niet goed verloopt.

Capacitieve touchscreen

Capacitieve touchscreen schermen zijn eigenlijk de betere schermen. Capacitieve touchscreens maken gebruik van elektrische geleiding om te bepalen waar u uw vinger op het scherm neerzet. Er zit in iedere hoek van het scherm een punt dat stroom afgeeft over het scherm heen, als u uw vinger op het scherm zet wordt er een “X” hoeveelheid aan stroom naar uw vinger geleid uit iedere hoek. Met een software berekend het touchscreen waar op het scherm uw vinger staat, des te meer stroom er van een hoek wordt geleid naar uw vinger des te dichter uw vinger bij deze hoek staat. Een voordeel van dit touchscreen scherm is dat hij geen aanrakingen registreert van andere objecten dan jouw hand. Ook zijn deze schermen niet schade gevoelig en kunnen ze best wel een krasje verdragen. Ook hoeft u het scherm maar heel zacht aan te raken omdat het niet drukgevoelig is.

Voordelen en nadelen van een touchscreen laptop

Er zijn een aantal voordelen en nadelen aan een touchscreen laptop als we hem gaan vergelijken met een normale laptop. Om u een goed beeld te geven zullen we een aantal voor en nadelen van de touchscreen laptop opsommen.

Voordelen touchscreen:

  • Makkelijker om mee te nemen op reis door het lichtere en kleinere design
  • Makkelijker om pagina’s mee te scrollen of in/uit te zoomen.
  • Sommige extra functies door het touchscreen
  • Het stroomverbruik van een touchscreen laptop is vaak lager waardoor u langer zonder lader kunt werken.

Nadelen touchscreen

  • Voor lange teksten te typen is een normaal toetsen bord makkelijker
  • Het scherm werk met een software en dat kan stuk gaan waardoor u het touchscreen niet meer kunt bedienen.
  • Door krassen op het scherm kan uw touchscreen minder goed gaan werken, hier heeft u bij een normale laptop geen last van.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je misschien ook leuk