Waarom glasvezel

Total
0
Shares
Waarom glasvezel

Waarom glasvezel


Waarom glasvezel

Reggefiber is in 2005 begonnen met een ambitieuze klus: alle woningen in Nederland voorzien van een eigen glasvezel aansluiting. Maar waarom is het van belang om aangesloten te worden op het glasvezelnetwerk? En wat heb je er als consument aan? Allereerst is het belangrijk om te weten dat Reggefiber een ‘open’ netwerk aanlegt. Dit houdt in dat het netwerk kan worden gebruikt door alle service providers die graag diensten willen leveren over het netwerk van Reggefiber. In vrijwel alle gebieden waar Reggefiber netwerk aanlegt (of heeft aangelegd), kan de consument dus kiezen tussen meerdere providers. De concurrentiestrijd die hiermee ontstaat, levert direct voordeel en natuurlijk keuzemogelijkheden op voor de consument. Je zit, integenstelling tot de netwerken van bijvoorbeeld  Ziggo en UPC, dus niet vast aan één provider.


Verschil tussen coaxkabel en glasvezelkabel

Het belangrijkste verschil tussen de bestaande kopernetwerken en het glasvezelnetwerk van Reggefiber is de capaciteit van de verbinding. In termen van internetsnelheid wordt dit vaak uitgedrukt in bandbreedte. De capaciteit van een glasvezelaansluiting is circa 1.500 keer groter dan een normale kabelaansluiting. Dit houdt in dat er 1.500 keer meer informatie kan worden verzonden en ontvangen via een glasvezelaansluiting dan via een kabelaansluiting. Daarbij is de capaciteit van een glasvezelaansluiting symmetrisch. Dit betekent dat de download snelheid gelijk is aan de upload snelheid. Bij een kopernetwerk is de uploadsnelheid om technische redenen beperkt. Vaak is dit een achtste van de downloadsnelheid

Naast de capaciteit is de snelheid van het signaal ook hoger. Een lichtsignaal via een glasvezel is anderhalf keer sneller dan een elektrisch signaal via een koperkabel. Daarmee is de respons (ping) doorgaans sneller. Verder heeft een glasvezelkabel geen weerstand maar demping (het lichtsignaal wordt zwakker). De invloed van demping bij glasvezel is echter veel lager dan de invloed van weerstand bij een koperkabel. Daarom kan een signaal via een glasvezelverbinding over honderden kilometers worden verzonden, zonder dat het signaal versterkt hoeft te worden. Bij een normale kabelaansluiting is deze afstand maximaal enkele kilometers. Tot slot geleid een glasvezelkabel geen stroom en oxideert de kabel niet. Dit maakt een glasvezelnetwerk ongevoelig voor vocht, blikseminslag en magnetische velden. Dit komt de stabiliteit van de verbinding ten goede.

Verschil tussen FttH en kopernetwerk in de praktijk

Het grootste verschil tussen een Fiber to the Home netwerk en een kopernetwerk is dat elke woning een eigen glasvezelverbinding heeft. Men hoeft de verbinding dus niet te ‘delen’ met de rest van de straat (capaciteit). Daarnaast is de afstand tot de wijkcentrale niet meer relevant, omdat de demping van het lichtsignaal over dergelijke korte afstanden te verwaarlozen is. Met een koper verbinding (bijvoorbeeld ADSL) is de afstand tot de wijkcentrale wel degelijk van belang. De lengte van de koperkabel bepaalt de weerstand waardoor het signaal zwakker wordt. Vooral in dichtbebouwde gebieden met flats en appartementen (verdelen van de capaciteit) en in gebieden ver van de wijkcentrales zijn de negatieve effecten van koperkabel goed merkbaar (verlies van signaal door weerstand van de kabel).

Klaar voor de toekomst

De capaciteit van de glasvezelkabel is nagenoeg onbeperkt, de apparatuur zoals het glasvezelmodem in de meterkast en de apparatuur in de PoP (de glasvezel wijkcentrale),  vormen de bottleneck wat betreft de snelheid en capaciteit. De technologie zal zich in de toekomst verder ontwikkelen, waardoor met het vervangen van apparatuur nog hogere snelheden kunnen worden bereikt.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je misschien ook leuk