roadbook 4×4 terreinwagen rijden

Total
0
Shares
roadbook 4x4 terreinwagen rijden

roadbook 4×4 terreinwagen rijden

Wil jij ook met jou 4×4 leuke ritten rijden? Zoals een leuke puzzelrit?
Al vele jaren een rij ik mee tijdens auto puzzel ritten. Graag wil ik binnenkort zelfs een puzzelrit uitzetten.  Daarvoor ben ik op zoek naar mede enthousiastelingen.
Daarom wil ik graag mijn kennis en ervaringen over het rijden met terreinen aan auto’s, zowel offroad als op de gewone weg,

Mijn eerste 4×4 terreinauto

Mijn eerste terrein auto was een landrover. Het voordeel van een landrover is dat je er zelf veel aan kan sleutelen.
Het nadeel van een landrover is dat je er zelf veel aan moet sleutelen. Het laten onderhouden bij een dealer was veel te duur voor mij. Dat kon ik niet betalen.
Daardoor heb ik wel goed geleerd hoe ik mijn auto moet onderhouden.

Mijn eerste 4×4 autorit

Mijn eerst de autorit was op de gewone verharde weg. Dus geen offroad rit.
Daar was ik erg blij mee want mijn vrienden hadden allemaal wel eens schade gereden aan hun auto tijdens een offroad rit.
Uiteraard was er tijdens de pauze wel mogelijkheid om in een modderig terrein te rijden. Daar kon je ook extra punten mee verdienen.
Ook tijdens het middagprogramma was er ruimte om van de gewone weg af te gaan. Zo kon je door het rotsachtig terrein rijden.
Tijdens het middagprogramma heb ik mijn eerste schreden gezet op het offroad rijden. Sindsdien is dat mijn grote hobby.

Roadbook lezen

Tijdens de eerste autorit in mijn terreinwagen heb ik geleerd hoe je een roadbook moeten lezen.
Wij moesten de volgende technieken hanteren:

  • kompas lezen
  • bolletje pijltje goed
  • foto route
  • Letter raden

Kompas lezen

Het lezen van kompas richtingen vergt enige handigheid en techniek. Veelal is er voor ongeoefende gebruikers een korte handleiding toegevoegd.
Een voorbeeld van het gebruik van kompas richtingen is dat er wordt gevraagd: ‘ga op deze kruising richting 90° Noord Noord Oost’.’

Bolletje pijltje route

De bolletje pijltje route is een veelgebruikte manier om de weg aan te duiden. Het bolletje is altijd de positie waar je je bevindt. Het pijltje is de richting waar je je in moet begeven.
Elke kruising waar je mogelijkerwijs af zou kunnen buigen of af zou kunnen slaan correspondeert met een route aanwijzing.
Voorbeeld: stel je komt op T-splitsing. Op een T-splitsing kan je linksaf slaan, maar je kan ook rechtsaf slaan. Indien de aanwijzing middels de bolletje pijltjeroute er als volgt uitziet:
vanaf het bolletje loopt een kleinstukje rechtdoor en dan haaks rechtsaf, dan weet je dat je op de T-splitsing rechtsaf moet. Sommige aanwijzingen zijn zo simpel als deze.

Foto route

een andere techniek om je Roadboek te vullen is met de fotoroute. Hierbij is het van belang dat je goed oplet op de omgeving waardoor je rijdt.
De navigator krijgt namelijk foto’s te zien van het landschap waardoor je rijdt. Sommige dingen zijn zeer herkenbaar van onze molen of een hoge bal.
Andere elementen in het landschap zijn mindere voor de hand liggend, zoals de melkbussen bij de entree van een boerenerf. Of het uithangbord van een café.
Het is bij deze route aanwijzingen erg van belang te weten of je iets moet doen voordat je het plaatje kent of nadat je het plaatje kent.
Het kan namelijk nogal verschillend zijn of je voor het café rechtsaf slaat of juiste de weg na het café rechtsaf slaat

Letter raden

De laatste techniek is niet een techniek voor de route. Het is een leuke manier om de mensen te betrekken bij de omgeving waardoor ze rijden.
Zo is het mogelijk dat je een woord moet raden waarvan je de letters tijdens de rit kunt verzamelen. Zo is het mogelijk dat je halverwege de route een vraag krijg, zoals: ‘De boerderij aan je linkerhand heeft een toevoeging aan het huisnummer. Welke toevoeging is dat? Schrijf deze letter op, op de eerste positie van het te raden woord.’. Het antwoord kan zijn dat de boerderij huisnummer 20A heeft. Dan is de letter A de letter die we zoeken. Een andere vraag was:
‘ in de vijver aan je rechterhand staat midden in een bijzonder bouwwerk. Wat is de kleur van het dak van dit bouwwerk? Vul de tweede lettervan deze kleur in op de derde positie van het te raden woord’. Indien de kleur Geel is, moet de de letter E dus plaatsen op de gevraagde positie.

Zelf roadbook samenstellen

Na enkele jaren ervaring lijkt het mij leuk om zelf een autorit uit te zetten. Daarom wil ik ook graag zelf een roadbook samenstellen.
Dat mag in heel Nederland en België. De locatie maakt mij niet uit. Wel vind ik het belangrijk om het niet alleen te doen. Samen is ten slotte veel gezelliger. Wie meldt zich aan?
Je kan mij bereiken door een reactie sturen op dit artikel.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je misschien ook leuk