Italiaans bijgeloof

Total
0
Shares
Italiaans bijgeloof

Italiaans bijgeloof


In de Oudheid was Italië het centrum van het Romeinse Rijk, dat op het hoogtepunt alle landen rond de Middellandse Zee omvatte. De val van het Romeinse Rijk betekende niet een eind aan de invloed ervan. Nu nog zijn de invloeden van het Romeinse Rijk sterk aanwezig in Italië. Een van de voorbeelden hiervan is te vinden in het bijgeloof van de Italianen. Terwijl wij, Nederlanders, op vrijdag de dertiende thuis blijven en alles extra voorzichtig doen, doen de Italianen dat pas in de derde week van augustus. In Nederland is vrijdag de dertiende een ongeluksdag, in Italië is dat vrijdag de zeventiende.

De oorsprong van dit bijgeloof ligt in het Romeinse Rijk. Dat de vrijdag ongeluk brengt, komt doordat de Romeinen de doodvonnissen op vrijdag voltrokken. Ook het getal 17 wordt gelinkt aan de dood. In Romeinse cijfers is het getal 17 namelijk XVII, een anagram van VIXI. VIXI, wat in het Latijn ‘ik heb geleefd’ betekent, stond vroeger op de graven geschreven. Op vrijdag de zeventiende kunnen de Italianen dus beter thuisblijven.

Dat kunnen ze ook beter doen wanneer ze struikelen over de drempel bij het vertrekken van huis. In Italië is dat een heel slecht voorteken. Dit bijgeloof ligt aan de oorsprong van de hedendaagse traditie dat de bruidegom de bruid na het huwelijk over de drempel draagt, want als ze zou struikelen, zou het huwelijk gedoemd zijn.

Het bijgeloof is echter niet alleen negatief. Een Italiaans spreekwoord beweert dat het geluk brengt wanneer je trouwt als het regent. Aangezien het in Italië ongeveer 126 dagen per jaar regent, zal het rustig zijn qua bruiloften!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je misschien ook leuk