Klootschieten

Total
0
Shares
Klootschieten

Klootschieten


De balsport klootschieten

Klootschieten is een balsport wat voornamelijk in Drenthe, Overijssel en de Achterhoek wordt uitgeoefend. Geen wonder dus dat voor alumni uit Twente er nog regelmatig klootschiet evenementen worden gehouden.

Voor degene die niet weten wat klootschieten precies inhoudt. Klootschieten is een balsport waarbij je probeert de bal, oftewel de kloot, onderhands zo ver mogelijk probeert te werpen.

Klootschieten is al een hele oude sport in Nederland, het wordt al sinds de 13e eeuw beoefend. In 1392 werd de eerste klootschietbaan aangelegd, in de Haarlemmerhout.


Het spel klootschieten

Zoals net dus al verteld, bij klootschieten probeer je de bal onderhands zo ver mogelijk te werpen. Er wordt naar een afgesproken plek ‘gekloot’. Er bestaan 3 hoofdonderdelen bij klootschieten, namelijk: veld, straat en zetten. Alle drie deze onderdelen zullen hier besproken worden.

Veld

Bij het onderdeel veld is het de bedoeling om een bepaald parcours in zo weinig mogelijk worpen af te leggen, dit lijkt dus redelijk veel op golf. Het parcours kan heel wisselend zijn, maar bestaat meestal uit meerdere bochten en hoogteverschillen. Je kunt dit alleen of in teamverband spelen. Als je het in teamverband speelt kun je om en om gooien.

Straat en zetten

Bij het onderdeel straat gelden ongeveer dezelfde regels als bij het onderdeel veld. Het verschil zit hem erin dat de weg bij de straat bestaat uit een gewone weg en dat de kloot zwaarder is. Het is eigenlijk niet toegestaan om op een gewone weg te spelen, maar op rustige buitenwegen wordt klootschieten toch stiekem toegelaten. Spelers moeten natuurlijk wel rekening blijven houden met het verkeer. Bij dit onderdeel is het belangrijk om de kloot op het midden van de weg te houden, omdat wegen vaak bol lopen en de kloot anders snel de weg afloopt en de sloot of berm in rolt.

Bij het onderdeel zetten moet je de kloot proberen zo ver mogelijk de lucht in te gooien. Deze kloten zijn dan ook veel kleiner dan de kloten die gebruikt worden bij de onderdelen veld en straat. Zodra de kloot de grond raakt wordt de afstand berekend.


Klootschieten voor alumni in Twente

Klootschieten is dus een hele populaire sport in Twente en ook zeker voor studenten en oud studenten. Vandaar dat er geregeld door alumni geklootschiet wordt in Twente. Het is een sport waar je geen topconditie voor hoeft te hebben en tijdens het klootschieten kun je ook lekker bijpraten met je oude studiegenootjes. Kortom, een ideale sport dus om lekker buiten bezig te zijn en ondertussen ook gezellig bij te kunnen kletsen.

Als er voor en door alumni een dag klootschieten op het programma staat blijft het meestal niet alleen bij klootschieten. Na het klootschieten en ook tijdens het klootschieten trouwens is het natuurlijk tijd voor een drankje op een terrasje. ’s Avonds wordt de dag goed afgesloten met een lekker etentje en na het eten kun je natuurlijk nog met zijn allen de kroeg in gaan of een discotheek gaan bezoeken.
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je misschien ook leuk