Succesvol met de hengel vissen op karper

Total
0
Shares
Succesvol met de hengel vissen op karper

Succesvol met de hengel vissen op karper


Veel sportvissers in Nederland en België vissen tegenwoordig op karper. De vangsten verschillen tussen de karpervissers echter nogal. Waar de ene karpervisser altijd wel wat vangt en mooie karpers binnen weet te halen, lijkt de andere karpervisser minder geluk te hebben. Hoe zorg je dat je ook een succesvolle karpervisser wordt?

Een goede karpervisser kent het viswater

Voor het vissen op karper is het erg belangrijk dat je het viswater waar je met je karperhengels vist goed kent. Karper vangen betekent dat je ze eerst moet vinden. De meeste karpers hebben hun favoriete plekken. Bekende plekken waar karpers graag verblijven zijn omgevallen bomen, takken die in het water liggen, rietkragen en velden met waterlelies. Als je hier vlakbij gaat vissen is de kans groot dat je een karper aan je karperhengel krijgt. Toch betekent dit niet dat je op alle wateren succesvol bent als jij bij dit soort plekken vist.  Er zijn wateren waar de karper een voorkeur voor het (kale) midden heeft. Vooral bij stadswateren met veel drukte is dit het geval. In het midden kan de karper prima verblijven zonder teveel te worden gestoord. Om te bepalen waar de karper zit moet een karpervisser zijn of haar ogen dan ook goed open houden. Karper kan zijn aanwezigheid verraden door te springen of door aasbellen achter te laten. Zie je dit vaak op een bepaalde plek dan weet je dat je hier moet gaan vissen. Ook navraag doen bij andere karpervissers kan je veel leren. Waar vang je karper en op welke tijdstippen? Kortom, verken en ken je viswater dan vang je zeker meer karper.


Juiste karperspullen voor het vissen op karper

Met de juiste hengelspullen maak je zonder meer een betere kans om karper te vangen. Hierbij komen verschillende zaken kijken. Ten eerste de keuze voor de karperhengel. Net als dat een snoekvisser zijn hengel afstemt op het kunstaas waar hij mee vist, stemt een karpervisser zijj hengel ook af. De karpervisser doet dit echter vooral op het water waar hij gaat vissen. Zo zal je dus op groot water met zware karpers voor een zogenaamde afstandshengel als werphengel moeten kiezen. Doe je dat niet dan bereik je de karper minder goed en vang je dus minder. Ten tweede is er de keuze voor de karpermolen en de lijn. Zorg dat je een goede karpermolen hebt en een sterke lijn. Doe je dat niet dan verspeel je meer dan andere karpervissers en vang je dus minder karper. Ten derde is er de keuze voor de juiste haken en karperonderlijn. Kies voor een dunne maar sterke onderlijn en een kleine maar sterke haak. Zo valt het de karper het minste op, waardoor je meer beet krijgt, terwijl je materiaal wel sterk genoeg is op de karper mee te vangen.

Tactiek voor de karpervisser

Karpervissers die veel vangen maken gebruiken van de juiste tactiek. Ten eerste zijn ze vaak een beetje eigenwijs en kiezen ze voor plekken en aassoorten die niet iedereen gebruikt. Hierdoor wijken ze af van de rest waardoor de karper minder argwaan krijgt en sneller zal bijten. Ten tweede wisselen goede karpervissers vaak af. Dan vissen ze weer wat verder weg, dan weer dichterbij. Ze wisselen tevens hun aassoorten af waardoor ze snel in de gaten hebben waar ze de meeste karper mee kunnen vangen. Als ze weten welk aas het beste vangt dan focussen ze zich hierop om er de ene na de andere karper mee te vangen. Ten derde vist de succesvolle karpervisser vaak op dagen en tijden dat er weinig andere sportvissers zijn. Zo is de kans het grootst dat de karpers in zijn aas zullen bijten en niet zo snel gestoord worden door de drukte aan de waterkant. Kortom, door wat eigenwijs te zijn, uw aas af te wisselen en te gaan vissen als het rustig is, zal je omgetwijfeld meer karper vangen.
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je misschien ook leuk